Analistul Mark Galeotti a vorbit despre situația din Rusia și a dezvăluit cine este, în opinia sa, cel mai influent om din anturajul lui Vladimir Putin. Pentru a-și susține afirmația, analistul prezintă o serie de argumente legate de modul în care funcționează sistemul rusesc.
Analistul Mark Galeotti susține că Nikolai Platonovici Patrușev, secretar al Consiliului de Securitate și cel mai apropiat consilier de securitate națională din sistemul rusesc, este persoana care are cea mai mare influență asupra lui Vladimir Putin. Aceste afirmații sunt însoțite de o serie de argumente prin care se prezintă modul în care oficialul rus acționează.
Mark Galeotti susține că, în Rusia, Consiliului de Securitate a devenit una dintre cele mai puternice instituții din stat. Nikolai Platonovici Patrușev nu se supune nimănui, ci doar președintelui Vladimir Putin.
„Profilul lui Patrușev a crescut în mod constant, fiind atât cauza, cât și simptomul derivării sistemului spre imperialismul naționalist, iar el canalizează cel mai bine cele mai rele impulsuri din camarila lui Putin. Ori de câte ori vorbește, merită din păcate să fie ascultat.
La urma urmei, el nu doar canalizează, ci și modelează impulsurile mai rele. Consiliul de Securitate în sine nu este Politburo 2.0 sovietic, așa cum presupun unii. Deși reunește toți oficialii cheie din domeniul securității, nu este un organism decizional. Cu toate acestea, sub conducerea lui Patrușev, secretariatul Consiliului de Securitate a devenit una dintre cele mai puternice instituții din statul lui Putin. Din punct de vedere tehnic, acesta face parte din Administrația Prezidențială, dar în practică este destul de autonom în cadrul birourilor sale închise de pe Aleea Ipatevsky, iar Patrușev nu se supune nimănui în afară de Putin”, a scris analistul Mark Galeotti într-un editorial din The Spectator.
Cine este Nikolai Platonovici Patrușev și care este rolul său în sistemul rusesc
Analistul a dezvăluit modul de acțiune a Consiliului de Securitate și susține că Vladimir Putin crede în cuvântul lui Patrușev. Cum a reușit șeful consiliului să devină tot mai puternic și cum a făcut ca opiniile sale proprii să nu fie diferențiate de cele ale politicii de stat.
„Cu toate acestea, la fel ca un Sir Humphrey slav față de Jim Hacker al lui Putin - pentru că „Da, domnule ministru” și „Da, domnule prim-ministru” sunt ghiduri fără pereche pentru birocrațiile din întreaga lume - Patrușev exercită, de asemenea, o influență puternică și subtilă asupra stăpânului său prin capacitatea sa de a controla informațiile care ajung pe biroul său. Atunci când vine vorba de afaceri de securitate (care, pentru el, acoperă aproape totul), Patrușev este cel care, în mare măsură, îi încadrează dilemele politice lui Putin și îi prezintă acestuia opțiunile. Putin este cunoscut ca fiind mereu preocupat că ar putea fi „manipulat”, dar o parte din talentul lui Patrușev constă, ca Beria pentru Stalin, în faptul că știe exact cum să gestioneze un țar atât de periculos.
Este greu de știut în ce măsură Putin crede cu adevărat în unele dintre cele mai ciudate afirmații pe care le face; în cazul lui Patrușev, consensul observatorilor și al celor care au interacționat cu el este că acesta consideră cu siguranță că Rusia se confruntă cu o conspirație „anglo-saxonă” care urmărește să dărâme regimul și chiar să destrame Federația Rusă. Cu cât Putin s-a înrădăcinat mai mult în confruntare, cu atât Patrușev a devenit mai puternic - și cu atât mai mică a fost diferența dintre opiniile sale personale și politica de stat”, explică Mark Galeotti.
Patrușev nu pare să fie un vânător de publicitate
Analistul îi aduce mai multe acuzații șefului Consiliului de Securitate și prezintă o parte din declarațiile făcute de omul care pare să aibă cea mai mare influență asupra lui Vladimir Putin.
„Ca urmare, interviurile sale ocazionale în presa rusă - Patrușev nu este un vânător de publicitate - au devenit un indiciu indispensabil. În ultimul său interviu, publicat în ziarul guvernamental oficial Rossiiskaya Gazeta, el reafirmă linia potrivit căreia războiul din Ucraina este de fapt doar o parte a unei lupte mai largi cu NATO și cu Occidentul colectiv, care „a făcut din Ucraina o mare tabără militară”. Faptul că „trimit arme și muniții trupelor ucrainene, le furnizează informații” este prezentat nu ca un ajutor pentru o națiune invadată de un vecin ostil și brutal, ci mai degrabă ca o dovadă a intențiilor noastre răuvoitoare. Rusia a declanșat războiul, așa se spune, pentru a preveni războiul.
De asemenea, a intensificat conflictul retoric, avertizând că „politicienii americani, prinși în capcana propriei lor propagande, rămân încrezători că, în cazul unui conflict direct cu Rusia, Statele Unite sunt capabile să lanseze un atac preventiv cu rachete, după care Rusia nu va mai putea răspunde”. Patrușev a numit acest lucru „prostie mioapă și foarte periculoasă”, ceea ce este destul de adevărat, dar trece cu vederea faptul că nimeni din Occident nu face de fapt astfel de afirmații.
Atunci când Patrușev continuă să afirme că „Rusia este răbdătoare și nu intimidează pe nimeni cu avantajul său militar”, el se angajează în practica clasică, din epoca sovietică, de a afirma că cealaltă parte face exact ceea ce faci tu, mai ales că adaugă că Rusia „are arme moderne, unice, capabile să distrugă orice adversar, inclusiv Statele Unite, în cazul unei amenințări la adresa existenței sale”.
Ar fi ușor să considerăm acest lucru ca fiind doar o nouă retorică obișnuită, dar este important tocmai din cauza modului în care linia lui Patrușev a devenit un curent principal pentru Kremlin. Știm că Patrușev a jucat un rol-cheie în decizia de a cuceri și apoi de a anexa Crimeea în 2014 și apoi în invazia din 2022. În cei opt ani care au trecut, autoritatea sa a crescut constant, iar acest lucru s-a accelerat din februarie anul trecut”, mai explică analistul.
Patrușev are un rol mai important decât Lavrov în politica externă
Analistul susține că rolul lui Patrușev a luat amploare și pe plan politic internațional, fiind mai important decât ministrul de Externe, Serghei Lavrov. El a fost cel care a oferit informații legate de atentatele de la Nord Stream 2 și s-a ocupat de vizita liderului chinez în Rusia.
„Patrușev are acum un rol mai important în politica externă decât ministrul de externe Serghei Lavrov. Patrușev a fost cel care a dat principalul răspuns la recentele acuzații potrivit cărora atentatele de la Nord Stream 2 ar fi fost comise de forțe neoficiale „pro-ucrainene”, lăsând să se înțeleagă că el încă mai crede că Washingtonul este de vină. El a jucat un rol-cheie în pregătirea terenului pentru recenta vizită a liderului chinez Xi Jinping la Moscova, găzduindu-l pe Wang Yi, directorul Comisiei centrale pentru afaceri externe a Partidului Comunist, atunci când acesta a venit la Moscova în februarie. De asemenea, el continuă să aibă un program încărcat de călătorii în străinătate, cel mai recent în Cuba pentru a se întâlni atât cu Miguel Díaz-Canel, cât și cu fostul lider Raúl Castro.
Acum, el îl împinge pe un Putin neașteptat de reticent să aprofundeze militarizarea economiei și să încurajeze o reprimare mai violentă a celui mai mic semn de opoziție. Patrușev, cu un an mai în vârstă decât Putin, temut de mulți și mai degrabă un administrator decât un politician, nu este un succesor probabil al lui Putin. În schimb, el este vizirul malefic din poveștile pentru copii, figura din umbră care picură otravă în urechile monarhului. Iată de ce el și interviurile sale contează. După fiecare dintre interviurile sale majore, de mare efect, din ultimul an, politica a luat o direcție și mai autoritară, militaristă și agresivă. Rusia trebuie să se pregătească de impact”, se mai arată în editorialul scris de analistul Mark Galeotti.