Cine este miliardarul misterios care i-a făcut donații în numerar Prințului Charles. Se spune că „a cumpărat Londra”

Cine este miliardarul misterios care i-a făcut donații în numerar Prințului Charles. Se spune că „a cumpărat Londra” Sursa foto: Razvan Valcaneantu\EEC

Cu o avere personală netă estimată la peste 1,2 miliarde de dolari, potrivit Forbes, șeicul Hamad bin Jassim bin Jaber al-Thani, fostul prim-ministru al Qatarului, este unul dintre cei mai bogați oameni ai țării – și a atras adesea atenția deoarece din averea lui a făcut numeroase donații în numerar către Prințul Charles.

Cunoscut uneori sub numele de „HBJ” în cercurile financiare ale Londrei, bărbatul de 62 de ani a fost numit „omul care a cumpărat Londra” după ce și-a folosit averea, precum și influența sa ca șef al fondului suveran de multimiliardar de dolari din Qatar. Din 2000 până în 2013, al-Thani a supravegheat o serie de investiții importante în companiile britanice, care au inclus Harrods, Shard (care este deținut în proporție de 95% de Qatar), Satul Olimpic din Londra și hotelul InterContinental din Park Lane.

Imperiul construit de șeic

Al-Thani și-a făcut un nume și pentru priceperea sa politică. Rudă a familiei conducătoare a Qatarului, el a ocupat mai multe funcții importante în guvernul Qatarului, inclusiv ministru al afacerilor externe în 1992. A fost numit viceprim-ministru al Qatarului în 2003. În 2007, a devenit prim-ministru, rol la care a renunțat în 2013.

Într-un interviu pentru Financial Times, el a fost descris ca un om de stat fără scuze „cunoscut pentru disponibilitatea sa de a-și spune părerea, de a trece fără rușine de la o politică la alta”. De-a lungul anilor, el a fost esențial în implicarea Qatarului în diplomația internațională, inclusiv în Yemen, Siria și Israel și teritoriile palestiniene. Al-Thani și-a câștigat porecla de „făcător de pace” pentru eforturile sale de a intermedia reconcilieri între facțiunile în conflict din Africa și Orientul Mijlociu, potrivit unui raport al Middle East Eye din 2015.

Ne puteți urmări și pe Google News

sursa: Facebook

Ar putea fi o mică surpriză, așadar, în urmă cu câțiva ani, fostul emir al Qatarului, șeicul Hamad bin Khalifa al-Thani, se zvonește că ar fi remarcat că, deși conducea țara, premierul său de atunci, HBJ, era cel care o deținea. De asemenea, se spune că ar fi recunoscut că sub conducerea sa Qatar a finanțat Frontul Al-Nusra, filiala siriană a al-Qaida, fără știrea lui.

În 2012, Al-Thani a fost selectat drept una dintre cele mai influente 100 de persoane din lume de revista Time, o decizie susținută de președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, care l-a descris pe prietenul său apropiat drept „o personalitate înțeleaptă, un lider model și un om de viziune largă”. În ultimii ani, controlul a revenit asupra finanțelor lui al-Thani. În 2016, a fost numit de Panama Papers, una dintre cele mai mari scurgeri de date efectuate vreodată de cea de-a patra cea mai mare firmă de avocatură offshore din lume, Mossack Fonseca.

Acorduri frauduloase

Potrivit International Consortium of Investigative Journalists, a fost dezvăluit că al-Thani a folosit companii offshore pentru a-și gestiona superiaht-ul acostat în Mallorca, Al Mirqab, care este estimat la 300 de milioane de dolari.

Investiția Qatarului în Barclays în timpul crizei financiare din 2008, când al-Thani era prim-ministru, a devenit centrul unui proces penal pentru controversatul acord de servicii încheiat între creditor și micul stat din Golf. Trei foști directori Barclays au fost acuzați că au conceput acorduri frauduloase de servicii de consiliere pentru a disimula plăți în valoare de 322 de milioane de lire sterline către Qatar. În 2021, al-Thani a apărut legat și de Pandora Papers, care a dezvăluit că a folosit companii offshore în paradisuri fiscale, inclusiv Insulele Virgine Britanice și Bahamas, potrivit The Guardian.