Cine este Mihai Tudose, premierul PSD: Profesor la SRI, acuzat de plagiat, mic maestru în șah - biografie

Cine este Mihai Tudose, premierul PSD: Profesor la SRI, acuzat de plagiat, mic maestru în șah - biografie

PSD l-a ales, luni, pe deputatul Mihai Tudose, candidat al partidului la funcția de premier. Președintele Klaus Iohannis este așteptat să anunțe dacă acceptă propunerea social-democraților după consultările cu partidele parlamentare.

Mihai Tudose a urcat în ierarhia PSD de la simplu membru FDSN în 1992 la funcția de vicepreședinte national al partidului, titulatură obținută în 2015 și pe care o ocupă și acum. A intrat în Parlament în anul 2000 și a fost ales consecutiv pentru cinci mandate deputat de Brăila. A fost ministru al Economiei atât în guvernarea Victor Ponta (2014-2015) cât și în cabinetul Sorin Grindeanu.

Jurist de profesie, Tudose termină în 1995 Facultatea de ştiinte juridice şi administrative, U.C.D.C. Bucureşti. Urmează în 2001 un curs postuniversitar în "Management şi gestiunea afacerilor" la Facultatea de Ştiinţe Economice, Universitatea Dunărea de Jos, din Galaţi. În același an, devine candidat la titlul de maestru în şah la Clubul "Orizont 64" Brăila.

În anul 2006, el urmează mai multe cursuri în domeniul siguranței naționale:

Ne puteți urmări și pe Google News
  • curs post-universitar în domeniul securității naționale la Colegiul Superior de Securitate Națională din cadrul SRI.
  • curs de specializare pentru cadre de conducere (SES) la Centrul European Marshall pentru Studii de Securitate Naţională - Garmisch, Germania
  • curs postuniversitare la Colegiul Naţional de Apărare – Bucureşti

În 2006-2007 face alte cursuri în aceleași domenii

  • master în Politici Economice Europene la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative – Bucureşti
  • curs postuniversitar "Managementul comunicării şi relaţii publice" la Facultatea de Ştiinţe Economice - Universitatea Dunărea de Jos – Galaţi
  • curs de specializare în Analiza și rezolvarea conflictelor armate la Georgetown University din SUA
  • curs post-universitare „Relaţii internaţionale şi integrare europeană” la Institutul Diplomatic Român din cadrul MAE

Doctorat retras

În anul 2010, Mihai Tudose devine Doctor în domeniul Ştiinţe Militare şi Informaţii, Protecția infrastructurilor critice, la Academia Naţională de Informaţii „Mihai Viteazul” din cadrul SRI. Peste doar un an este cooptat ca lector universitar la academia SRI în domeniile Protecția infrastructurilor critice și Strategii de securitate si apărare, iar în 2013 avansează pe funcția de conferențiar universitar la academia SRI pe Protecția infrastructurilor critice și Securitate națională și euroatlantică

În anul 2016, în urma acuzațiilor de plagiat care au planat asupra doctoranzilor de la academia SRI, Mihai Tudose a cerut singur să i se retragă titlul de doctor. Îndrumătorul său de doctorat fusese  generalul Constantin Onişor.

În lucrarea de doctorat a lui Mihai Tudose apar, potrivit un articol scris de jurnaliștii de la Centrul Român pentru Jurnalism de Investigații, fragmente întregi semnate de Ion Iliescu - pe blog şi Traian Băsescu. "Nu am luat de la Iliescu sau Băsescu, ci de la preşedinţi", s-a apărat Tudose, care susţine că nu a plagiat.

Centrul pentru Jurnalism Independent a publicat mai multe fotografii potrivit cărora pasaje întregi din lucrarea de doctorat a lui Tudose sunt identice cu fragmente din alţi autori. Cele mai multe îi aparţin lui Radu Andriciuc, un comisar şef care şi-a luat doctoratul la Academia de Poliţie. Chestionat de jurnalişti, acesta a recunoscut chiar că i-a vândut lucrarea lui Mihai Tudose.

“Nu poți să fii ofițer decât lăsând urme

În aprilie 2016, fostul premier Victor Ponta spune că în PSD există un vicepreședinte, fost ministru, care este “ofițer”.

Mihai Tudose, care era la acea vreme vicepreședinte PSD și fost ministru, la fel ca Rovana Plumb, Nicolae Bănicioiu, Ioan Vulpescu, Doina Pană şi Ecaterina Andronescu, a spus:

"Nu poți să fii în Parlament și să fii ofițer. Este incompatibil statutul de deputat cu ofițer. Cine face chestia asta își asumă belele mari. Ce spune Victor e problema lui, să spună el cu subiect și predicat despre cine vorbește și cu asta-basta. Nu poți să fii ofițer decât lăsând urme, cu plăți, cu indemnizații, cu pensie ulterior și chiar dacă nu se află acum se aflăm mai târziu. Când se află, te supui rigorilor legii, că ai încălcat legea în perioada respectivă. Cine-și asumă lucrul acesta? Este inconștient”

Un politician de “o sută de kile”

Întrebat în 2014, înainte să ajungă pentru prima oară ministru în cabinetul Ponta 4, dacă va face față să fie și ministru și deputat și lider al PSD Brăila, Tudose a răspuns cu o glumă: "Un metru nouă’ş’opt, o sută de kile, cred că fac".