În timpul călătoriei feroviare de 60 de ore a fratelui ei, pentru a ajunge la cel de-al doilea summit cu președintele american Donald Trump, la Hanoi, în februarie 2019, Yo Jong a fost văzută aducându-i o scrumieră lui Kim Jong-un, care a coborât la un moment dat și și-a aprins o țigară.

„Nu există nici o îndoială că Kim Jong-un are o relație foarte strânsă cu sora sa”, observă Yang Moo-jin de la Universitatea de Studii Nord-Coreene din Seul.

„Jong-un și Yo Jong și-au petrecut mare o parte din tinerețea lor solitară  împreună, în străinătate. Cred că atunci au dezvoltat o formă de camaraderie, pe lângă relația lor frățească”, a spus el.

Niciodată o femeie nu a condus Coreea de Nord. Dar unii au văzut-o pe Kim Yo Jong ca o posibilă candidată la succesiunea fratelui ei, când au apărut zvonuri despre sănătatea sa, pe timpul unei absențe a acestuia din peisajul public de câteva săptămâni, primăvara aceasta.

Toți membrii dinastiei care domnește cu o mână de fier asupra acestei țări sărace și închise, timp de mai bine de 70 de ani, sunt respectați și venerați ca aparținând „Liniei Paektu”, numită după cel mai înalt munte din țară, presupus a fi locul s-a născut fostul lider Kim Jong-il. Și Yo Jong aparține și ea acestei linii.

Unii experți consideră că omniprezența sa în presa din Coreea de Nord în ultima vreme, pentru a-i critica pe dezertorii din Coreea de Nord care trimit din Sud pliante în care este denunțat regimul lui Kim, sau că, de acum este asociată direct cu o acțiune-șoc precum distrugerea Biroul de legătură Nord-Sud, ar urmări consolidarea cridibilității ei în rândurile armatei nord-coreene și ale elitelor regimului.

Anterior, Kim Yo Jong a fost în principal asociată cu inițiative diplomatice nord-coreene.

În februarie 2018, a fost emisara fratelui său la Jocurile Olimpice de iarnă de la Pyeongchang, devenind primul membru al dinastiei Kim care a plecat în Sud. Zâmbetul său enigmatic, hainele, scrisul … Fiecare detaliu al atitudinii sale a fost scrutat de cei din sud.

Aceste Jocuri Olimpice au fost punctul de plecare pentru o extraordinară detentă Nord-Sud, care s-a spulberat însă .

Și Yo Jong, despre a cărei viață privată nu se știe nimic,  a fost prezentă la fiecare din reuniunile dintre fratele său și președinții american Donald Trump și sud-coreean, Moon Jae-in.

PAGINA ANTERIOARA