Cine este femeia care i-a dăruit lui Mihai Şora trei copii? Cei doi au fost căsătoriți timp de 72 de ani

Sursa foto: arhiva EVZ

Mihai Șora a murit la vârsta de 106 ani pe data de 25 februarie 2023. Acum 12 ani, filosoful și-a pierdut prima soție, Marianne Klein. Cei doi au fost căsătoriți timp de 72 de ani şi au avut trei copii.

Mariana Șora, născută Marianne Klein, a fost prima soţie a filosofului Mihai Şora. Părinții săi erau originari din Timișoara și se refugiaseră la Budapesta în timpul războiului.

Mariana Șora, născută Marianne Klein, s-a născut pe 26 mai 1917, la Budapesta, iar în 1919, familia Klein a revenit la Timișoara. Școala primară a făcut-o în limba germană, la Insitutul catolic „Notre Dame” din Timișoara și ulterior a mers la Liceul „Carmen Sylva”.

Tatăl ei s-a manifestat ca un cetățean loial al statului în care trăia, a învățat limba română și, fiind o persoană foarte autoritară, a hotărât ca Mariana să urmeze cursurile unui liceu românesc, susținând că „noi suntem cetățenii acestui stat, e normal să cunoaștem această limbă”. Mariana a învățat limba română abia la vârsta de 11 ani.

Cei doi au fost căsătoriți timp de 72 de ani

Căsătoriți din 1939, cei doi au avut un mariaj ce s-a întins pe șapte decenii. Pentru studiile universitare, a venit la București, unde a urmat cursurile Universității din București și a obținut două licențe, în filosofie și filologie.

În anul 1939, Marianne Klein s-a căsătorit cu filosoful și eseistul Mihai Șora, cu care a avut trei copii: Andrei, Sanda și Tom Șora. La scurt timp după nuntă, Mariana și Mihai Șora au plecat în Franța, ca bursieri ai statului francez.

La Universitatea Sorbona, prima soție a lui Mihai Șora a obținut o diplomă în limba și literatura franceză, după care a urmat studiile de anglistică la Universitatea din Grenoble.

În anul 1945, cei doi s-au întors la Paris și după 1948, au revenit în România

Mariana Șora, fostă Marianne Klein, a lucrat ca asistentă la Catedra de germană a Facultății de Litere și Filozofie din București, apoi a fost lexicograf. În 1964, aceasta a debutat ca publicist în Gazeta literară.

În 1977, Mariana Șora s-a stabilit în Germania și a început colaborarea cu BBC și ziarul Curentul.  Mai exact, în 1977 s-a stabilit în Germania, mai întâi la Köln și apoi la München, colaborând la BBC (cu sprijinul lui Ion Negoițescu) și la ziarul Curentul (condus de V. Dumitrescu).

Un articol despre Emil Cioran, pe care-l cunoscuse în timpul studiilor din Franța, a fost transformat apoi într-un volum ce a fost publicat la Paris (Cioran jadis et naguère, 1988).

Mariana Șora își mărturisea frica de moarte care o bântuia

A mai publicat în România două romane (Rătăcire, 1995; Mărturisirile unui neisprăvit, 1999), proză scurtă de factură psihologică (Filigrane. Scrisori din Paris și alte proze din cinci decenii, 2000), jurnale și memorii (O viață în bucăți, 1992; Cenușa zilelor. Jurnal, 1997–2001, 2002; Două jurnale față în față, 2009).

Într-un interviu acordat în 2007, cu ocazia împlinirii vârstei de 90 de ani, scriitoarea își mărturisea frica de moarte care o bântuia: „Recunosc, am o teama de sfârșit, nu am acea credință care te mântuie. Credința mea nu este atât de puternică încât să-mi anuleze frica de moarte. O zi la bătrînețe trece mult mai repede.”

Mariana Șora a murit în 19 decembrie 2011, la München, la vârsta de peste 94 de ani, potrivit wikipedia.org.