Evenimentul ZileiSocialCine este de vină pentru clivajul dintre Moldova li restul României. „Nu cumva….”

Cine este de vină pentru clivajul dintre Moldova li restul României. „Nu cumva….”

Cine este de vină pentru clivajul dintre Moldova li restul României. „Nu cumva….”
Episcopul Huşilor, Ignatie, a făcut referire, vineri, la Bârlad, în cuvântarea susţinută cu prilejul zilei de 24 ianuarie, la faptul că Moldova este, în prezent, marginalizată, spre deosebire de momentul Unirii de la 1859, când deşi existau două tabere, cea unionistă şi cea separatistă, acestea aveau un interes comun, acela ca regiunea să nu fie izolată.

„Este evident că tabăra unionistă era mult mai bine organizată şi mult mai numeroasă, punând interesul naţional deasupra confortului individual, de care era puternic afectată partida separatistă. În ciuda acestor diferenţe de abordare între cele două partide, ni se impune, cu destulă pregnanţă, un fapt, poate insuficient exploatat de către istorici: ambele tabere erau preocupate, cu intensă luciditate, de pericolul ca Moldova, prin Unirea Principatelor, să nu fie marginalizată. (…) Pe marginea acestui providenţial moment istoric din existenţa diacronică a poporului român, mă întreb retoric, dar cu puternică însufleţire şi puţină doză de amărăciune: suntem, oare, cu adevărat îngrijoraţi că astăzi temerile celor din ianuarie 1859 par a fi reale? Nu cumva Moldova este izolată, slab dezvoltată economic, pentru că centrul, probabil, nu valorifică provincia? Nu cumva nu ne-am asumat în mod deliberat stigmatul, întemeiat sau mai puţin întemeiat, că Moldova este una dintre zonele sărace şi ne complăcem în această lamentaţie, fără să fim animaţi de importanţa istorică şi simbolică pe care o are această regiune, aşa cum credeau cu atâta tărie actanţii Unirii Principatelor Române?”, a transmis ierarhul Huşilor.

Episcopul Ignatie a subliniat că este necesară o implicare a tuturor factorilor din societate, care trebuie să devină conştienţi că, „resuscitând dezideratul comun al celor care au fost contemporani cu Unirea Principatelor, Moldova nu va mai fi marginalizată”.

„Rogu-vă, dragi bârlădeni, dragi vasluieni, dragi moldoveni, să ne propunem, la modul cât se poate de responsabil şi cu exigenţă vizionară, ca noi – Biserica, elitele, poporul acestui neam, clasa politică, tinerii sau cei mai în vârstă – să devenim fermenţii unei primeniri morale, în care credinţa, dragostea de patrie, munca cinstită şi respectul unuia faţă de celălalt să devină pâinea noastră cea de toate zilele; să devenim artizanii gestionării cât mai corecte a banului public; să fie atrase cât mai multe investiţii; să devenim conştienţi că fără o infrastructură a drumurilor bine pusă la punct, dezvoltarea economică devine imposibilă. Să devenim conştienţi că doar resuscitând dezideratul comun al celor care au fost contemporani cu Unirea Principatelor, Moldova nu va mai fi marginalizată. Aşa să ne ajute Dumnezeu! La mulţi ani!”, a afirmat episcopul Huşilor.


Accesează: