CINE este de partea lui KOVESI: "Sunt contra demiterii șefei DNA"

CINE este de partea lui KOVESI: "Sunt contra demiterii șefei DNA"

Preşedintele Societăţii Academice din România (SAR), Alina Mungiu Pipiddi este împotriva demiterii, sau demisiei, șefei DNA.

"Sunt contra demiterii lui Kovesi, sau demisiei, deși am scris aici, ferm, că au greșit anchetînd guvernul pe Ordonanța 13, chiar înainte să se pronunțe Curtea Constituțională. Nu numai că era prea peste cal să se ducă ditamai DNA în 24 de ore peste guvern la sesizarea fostului nostru șofer, dar chiar dacă erau indicii că un infractor, de exemplu Alina Bica, ar fi scris ordonanța și a dat-o cuiva, ceea ce ar fi justificat o anchetă, trebuiau urmărite indiciile, nu chemat Meleșcanu la DNA", scrie Alina Pippidi pe RomâniaCurata.ro.

Alina Mungiu-Pippidi este de părere că era imposibil de evitat un conflict între puterile în stat câtă vreme DNA a trimis în închisoare până acum cu sentințe definitive 18 miniștri și un prim ministru, de la guvernul Năstase încoace, și numai miniștri plini, fără secretari de stat, a anchetat 44. 

Pipiddi spune că avem un stat corupt și justiția este singura capabilă să facă ordine. Ea crede că schimbarea procurorilor șefi în timpul mandatului lor, fără să fi încălcat legea, este o idee proastă.

Ne puteți urmări și pe Google News

 

"Conflictul era deci inevitabil ca parte a strategiei de a începe curățenia de la capul peștelui, și de asta a-l imputa Codruței nu are sens. Sunt contra schimbării procurorilor generali în timpul mandatului dacă nu sunt prinși că au încălcat legea, pentru același motiv pentru care apăr deciziile Curții Constituționale chiar și atunci cînd nu sunt de acord cu ele. Avem un stat corupt, și din toate puterile sale am ales justiția să facă ordine. Să nu o slăbim în mod inutil", mai spune Pippidi. "Nu știu ce merite are dl Lazăr, îl apăr din principiu, dar Kovesi mai are și atuul popularității, care e un atu real. E bine ca șefii anticorupției să fie populari în țară și în străinătate, că mandatul îl au scurt, dușmani își fac cu grămada, așa că le trebuie și lor o bază de putere. Cînd va fi un anonim, s-ar putea să aibă mai puțin curaj, iar un anonim numit că a fost dat afară unul dinaintea lui nu va mai face chiar nimic".