Slatina. Emil Moț, fostul edil al Slatinei, este acuzat că ar avea o proprietate imensă construită într-o zonă protejată. Vila, împreună cu o așa-zisă cabană cu heleștee, ale căror imagini au apărut deja în presă și ar fi fost dezvăluite de Mario De Mezzo, acum primar al Slatinei, ar fi însă pe numele socrului.
Socrul lui Emil Moț este proprietarul
Vasile Covaciu, socrul fostului primar Emil Moț, deține un vast domeniu în comuna Slătioara, situată în proximitatea orașului Slatina, cu o suprafață impresionantă de aproape 14.000 de metri pătrați. Din 2019, acolo a început construcția unei imense vile, care deja se prezintă ca o clădire de mari dimensiuni. Proprietățile, atât domeniul cât și clădirea în sine, sunt înregistrate pe numele lui Vasile Covaciu, fost cadru în Serviciului Român de Informații (SRI) și actual director adjunct al Companiei de Apă Olt, și al soției sale.
În ciuda aspectului de șantier și a prezenței mai multor muncitori în curte, conform informațiilor furnizate de PRESShub, o parte din casa nou-construită este deja locuită.
Construcţie în zonă protejată
Aspectul legalității construirii acestui complex în locația respectivă rămâne un subiect de dezbatere intensă. Conform informațiilor furnizate de Agenția de Mediu și altor surse, zona în care se ridică construcția găzduiește un zăvoi și o mică pădure, habitat pentru specii de păsări protejate de lege, care depind de resursele din Râul Olt. Acest zăvoi este situat în apropierea barajului Slătioara și are o importanță ecologică semnificativă.
Documentația obținută de Presshub mai indică faptul că în perimetrul domeniului se construiește o locuință cu un regim de înălțime parter+etaj, alături de anexe destinate garajului și un foișor la parter. Proiectul include și spații verzi, o alee de acces și o platformă betonată, precum și un iaz piscicol. Între limita de proprietate și iazul piscicol este prevăzută o zonă de protecție, care cuprinde spații verzi cu o suprafață de aproximativ 2033.538 metri pătrați. Aceste detalii subliniază complexitatea proiectului și necesitatea respectării normelor legale în construcțiile din zonele cu sensibilitate ecologică.
„Iazul piscicol va fi folosit pentru uz familial, iar balastul rezultat în urma excavării nu va fi comercializat, ci va fi folosit pentru sistematizarea curţii”, se arată în Decizia de încadrare emisă de APM Olt, citată de sursa anterior precizată.
Fostul primar al Slatinei, acuzat că ascunde o vilă imensă
În prezent, lucrările la imensa vilă de la Slătioara continuă cu intensitate, iar jurnaliștii de la PRESShub au reușit să obțină informații de la unul dintre muncitorii care lucrează în spatele zidurilor mari ce înconjoară proprietatea. Muncitorul, intervievat în timp ce ieșea de pe șantier, a dezvăluit că „nea Vasile” este persoana care supraveghează îndeaproape progresul lucrărilor.
„Cam de un an de zile sunt aici pe șantier. Aici nu știu cine e... pe nea Vasile îl știu. Înțeleg că primarul (Emil Moț) ar fi rudă, dar nu l-am văzut... Nea Vasile trece mereu”, a afirmat muncitorul.
Vasile Covaciu a intrat în atenția publicului încă din 2017, după ce s-a pensionat din cadrul Serviciului Român de Informații (SRI) și a devenit director adjunct la Compania de Apă Olt. Această companie are ca acționar majoritar Consiliul Local Slatina, iar presa locală a criticat în repetate rânduri angajările făcute pe criterii politice, sugerând că instituția ar fi devenit principalul loc de muncă pentru susținătorii partidului aflat la guvernare.
Emil Moț susține că vizitează proprietatea alături de familie
Aceeași publicație l-a contactat pe Emil Moț pe vremea când încă era primar, pentru a obține clarificări cu privire la domeniul din Slătioara. După ce a solicitat ca întrebările să îi fie trimise în scris, primarul a răspuns printr-un mesaj în care afirmă că nu are nicio implicare în investițiile realizate de socrul său.
Totuși, Moț a recunoscut că vizitează frecvent Slătioara, în special în weekenduri și în perioadele când copiii săi sunt în vacanță. Această declarație vine în contextul unei atenții crescute asupra conexiunilor politice și economice în proiectele de construcție din zonele cu sensibilitate ecologică și urbanistică.
„Mulțumesc frumos că m-ați întrebat. Da, știu de casa respectivă, normal că știu pentru că merg împreună cu copiii ori de cate ori avem ocazia și timpul ne permite, ca ei să stea împreună cu bunicul lor, ca să fie aproape, să se joace împreună, să le citească, să se uite la filme. Am avut un crez și vreau să mă țin de el: îmi doresc copiii mei să stea cât mai des cu bunicii lor”, a precizat Emil Moț pentru sursa citată.
Emil Moț a reiterat că socrul său l-a consultat în legătură cu construcția casei de la Slătioara, exprimându-și lipsa de cunoștințe în domeniul construcțiilor și că nu are implicare directă în proiect. El a subliniat că relația lor familială se bazează pe transparență și că este deschis oricărei verificări din partea autorităților statului în legătură cu acest subiect. Moț a subliniat că este un om onest și transparent, dispus să ofere informații și să discute despre proiectul în discuție.
În plus, primarul a subliniat importanța transparenței în exercitarea funcției sale publice și a reiterat angajamentul său față de standardele europene de administrare locală. El a menționat că, personal, locuiește în Slatina împreună cu soția sa într-un apartament pe care l-au achiziționat acum mulți ani, accentuând astfel separarea dintre viața sa personală și proiectele în care sunt implicați membrii familiei sale.
Cu toate acestea, Emil Moț a recunoscut marți seară, într-o intervenție telefonică în emisiunea Ancăi Alexandrescu de la postul Realitatea Plus, că la ridicarea vilei au „contribuit toți membrii familiei”.
Cine este Emil Moţ?
Emil Moț a fost ales primar al Slatinei în 2016, obținând 44% din voturile exprimate în alegeri. Înainte de a deține funcția de primar, Moț a fost deputat al PSD, fiind ales pe listele alianței USL. Cariera sa politică a inclus și funcții importante în administrația publică, cum ar fi secretar de stat în Ministerul Mediului în perioada 2012 și director al DGASPC Olt între 2009 și 2012, instituție subordonată Consiliului Județean Olt condus atunci de actualul secretar general al PSD, Paul Stănescu. De asemenea, Moț a ocupat funcția de comisar șef al Gărzii de Mediu Olt în 2009.
În ciuda realizărilor sale politice și administrative, Moț a fost nevoit să își prezinte demisia pe 10 iulie 2024, după ce a fost acuzat în spațiul public că ar fi implicat într-o rețea de trafic de droguri. Acest scandal a stârnit o mare agitație în comunitatea locală și în media națională, afectând grav imaginea sa publică.
În afara sferei politice, Moț a mai atras atenția opiniei publice în 2018, când a inclus în declarația sa de avere sume considerabile primite ca daruri în contextul organizării nunții și botezului primului său copil. Edilul a menționat că evenimentele au fost primitoare și a avut aproximativ 400 de invitați. În perioada ulterioară, Moț a organizat încă două botezuri, după ce a devenit tată pentru a doua și a treia oară.