„István Csomortányi, împreună cu patru colegi de-ai săi, a folosit un mod de salutare scandalos, care evocă într-un mod dezaprobator perioada cea mai neagră din istoria Europei, întînând astfel memoria a milioane de victime ale Holocaustului”, se arată într-o declarație a organizației.

Fotografia a fost făcută în 2003, însă acum a devenit virală în comunitatea maghiară.

„Faptul că această fotografie a devenit virală nu este rezultatul unui joc politic intern, nici al unei editări digitale, ci este dovada acceptării acestei conduite sau chiar ridiculizarea acesteia de către membrii partidului”, susțin tinerii maghiari. Aceștia mai spun că s-a încercat mușamalizarea situației, iar autorul fotografiei a fost amenințat.

Mai mult, József Bálint, președintele filialei PPMT Covasna a ridiculizat situația și a comparat gestul lui Csomortányi cu un răspuns la întrebarea: „Băieți, cine vrea o bere?”.

„Relațiile bune între majoritate și minoritate sunt vitale maghiarilor din România. Este inacceptabil ca în 2019 un lider politic, indiferent de etnie, să nu condamne salutul nazist, ci să îl considere un gest amuzant.
Este absolut inacceptabil ca președintele PPMT/ EMNP, în timp ce se autointitulează un militant al drepturilor minorităților maghiare, să atace într-un mod absolut dezgustător alte minorități etnice.

El încearcă să ne convingă de faptul că intoleranța este un lucru acceptabil, lipsa de respect față de celălalt este o mândrie și că tragedia unei nații este nostim. Nu putem să acceptăm așa ceva!”, se arată în comunicatul transmis de MIÉRT Evenimentului zilei.

Conferința Tineretului Maghiar din România invită toate persoanele publice, partidele politice, organizațiile non-guvernamentale și bisericile să se delimiteze de acțiunile „acestui personaj nereprezentativ pentru  etnicii maghiari din România”.
„Îl rugăm repectuos pe d-ul István Csomortányi de a-și cere scuze în mod public tuturor persoanelor care se simt ofensate și rănite de acțiunile sale și de a-și da demisia din conducerea PPMT, fără a compromita în viitor aprecierea maghiarilor din România”, se arată în document.