Cine câștigă și cine pierde la rectificarea bugetară

Cine câștigă și cine pierde la rectificarea bugetară

Premierul Victor Ponta a declarat că prima rectifi care bugetară din 2014 este pozitivă, în sensul că nu se taie fonduri de la ministere. Însă, realitatea îl contrazice.

Pe fondul sărăcirii bugetului, puține sunt ministerele care primesc bani în plus, și nici măcar la nivelul sumelor necesare. Două dintre ministerele care au de suferit sunt Apărarea și Sănătatea.

Recent, ministrul Apărării, Mircea Dușa, spunea că Armata are nevoie de 650 de milioane de lei, dar premierul a anunțat că va primi doar 400 de milioane de lei, bani decontați din Fondul de Rezervă al Guvernului, pe măsură ce vor fi făcute cheltuieli. Sumele din Fondul de Rezervă trebuie folosite, de regulă, în situații de urgență, cum sunt inundațiile sau alunecările de teren.

Plăți de arierate la Sănătate

Totodată, fondurile suplimentare de la Sănătate nu sunt beneficii nete pentru sistem și reforma din domeniu, ci reprezintă doar achitarea unor datorii mai vechi, a declarat, pentru EVZ, fostul ministru de Finanțe, Gheorghe Ialomițianu. Astfel, sumele suplimentare nu vor fi bani virați direct, ci compensări. Practic, cele 489 de milioane de lei, care se vor aloca la rectificare, reprezintă compensarea unor datorii pe care statul, prin autoritățile locale, le are către anumiți furnizori cu datorii pe care aceștia din urmă le au către stat. Aceeași direcție o vor urma cele 600 de milioane de lei alocate suplimentar pentru plata arieratelor adunate de autoritățile locale.

Raportat la necesarul de finanțare, cele 356 de milioane de lei alocate în plus Ministerului Transporturilor reprezintă o sumă mică, mai ales că tăierea cheltuielilor operată de Guvern în ultimele luni a însemnat și reducerea fondurilor pentru investiții, în special pentru infrastructură. Cele mai afectate de rectificare sunt instituțiile care aveau nevoie de alocări suplimentare, dar nu primesc niciun leu în plus. De exemplu, Autoritatea Națională Sanitar Veterinară. „Nu ni se dau acum cele 40 de mili oane de care am mai avea nevoie, proba bil la următoarea rectificare. Vom realoca fondurile pe care le avem, facem economii și ne vom descurca”, a declarat, pentru EVZ, președintele instituției, Vladimir Mănăstireanu. Suplimentarea bugetului ANSVSA ar fi fost importantă, deoarece instituția gestionează programele de sănătate a animalelor, de care depind exporturile.

În urma rectificării, de la Ministerul Finanțelor vor fi tăiate 750 de milioane de lei, iar Ministerul Mediului va pierde 25 de milioane de lei.

Încasări mai mici

De altfel, la rectificare, nici nu puteau fi satisfăcute cererile de finanțare, în condițiile în care încasările la buget au fost sub nivelul estimat în legea bugetului de stat. Potri vit lui Ialomițianu, în primul semestru al acestui an, încasările au fost mai mici cu 4,9 miliarde de lei față de cele prognozate. Ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, a declarat că statul ar fi încasat însă veni turi suplimentare din taxa de claw back, aplicată producătorilor de medicamente, și alte 700 de milioane din vânzarea certificatelor verzi.

Reducerea CAS, incertă

Pe de altă parte, la cum arată planul Guvernului, apar semne de întrebare cu privire la reducerea contribuțiilor la asigurările sociale (CAS) cu cinci puncte procentuale la angajator. Diminuarea CAS va conduce, conform estimărilor Guvernului, la reducerea încasărilor cu 1,2 miliarde de lei anul acesta. Or, în planul de rectificare bugetară suma nu este cuprinsă, spune Ialomițianu.

Cine va primi bani la rectifi care:

Ministerul Sănătății - 489 de milioane de lei,

CNAS - 166 de milioane de lei,

Ministerul Apărării - 400 de milioane de lei,

Ministerul Economiei - 300 de milioane de lei,

Ministerul Educației - 150 de milioane de lei,

Ministerul Transporturilor - 356 de milioane de lei,

Ministerul Afacerilor Interne și Autoritatea Electorală Permanentă - 192 de milioane de lei,

Ministerul Muncii - 42 de milioane de lei,

Ministerul Culturii - 10 de milioane de lei.

Cine pierde bani la rectificare

 Ministerul Finanțelor – 750 de milioane de lei

Ministerul Mediului - 25 de milioane de lei