Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu a declarat, miercuri, că posibilitatea de amânare a ratelor se va aplica celor care demonstrează că au cheltuieli mai mari, față de aceeași perioadă a anului trecut. Măsura dispusă de Guvern nu este obligatorie și nu înseamnă o scutire de plată.
Ministrul Finanţelor a declarat, miercuri, că se va ține cont de un criteriu important atunci când persoanele fizice sau companiile cer amânarea ratelor cu nouă luni. Adrian Câciu spune că se va lua în calcul creşterea cheltuielilor. Măsura luată de Guvern este una de amânare a ratelor și nu de scutire de plară.
„Evident, nu este o măsură pentru toată lumea. Este o măsură pentru cei care au dificultăţi în plata ratelor, este o măsură care implică o analiză pe care fiecare dintre companii şi-o va face, fiecare dintre cetăţeni, pentru că aşa cum a fost şi măsura din pandemie, la finalul amânării acestor rate se va prelungi, într-adevăr, scadenţa la creditul respectiv cu o perioadă similară, dar vei avea de plătit. Nu este o scutire de plată, este o amânare de plată
Criteriul principal va fi acela al creşterii cheltuielilor sau costurilor. În pandemie, criteriul principal a fost scăderea veniturilor. Acum vom avea ca şi criteriu creşterea cheltuielilor per familie sau creşterea costurilor per companie cu 25% faţă de perioada anului trecut. Şi, la companii, evident, va fi raportat la costurile referitoare la utilităţi. Practic, costul lunar este afectat de preţurile de la energie, preţurile de la combustibil, dar şi de la alte materii prime“, a declarat Adrian Câciu.
Măsura nu se aplică pe vorbe
Cei care doresc amânarea ratelor vor trebui să și demonstreze că au cheltuieli mai mari. Nu va fi ceva greu de probat, susțin autoritățile. Proiectul de ordonanță va fi avizat și de BNR.
„Procedura va fi destul de simplă, dar acesta va fi criteriul pe care l-am agreat împreună în discuţiile cu sistemul bancar. Vom avea şi un punct de vedere de la Asociaţia Română a Băncilor raportat la momentul acesta - pentru că mai avem un punct de vedere al ARB dat la momentul în care s-a negociat această măsură cu întreg sistemul bancar“, a mai spus ministrul Finanțelor, potrivit Agerpres.
Soluții oferite de bănci
Băncile oferă și alte posibilități de a scădea rata la credite. Guvernul oferă doar o amânare. „Ne manifestăm solidaritatea de a veni cu un instrument - este un instrument, nu este o obligaţie - în favoarea celor care au credite. Analiza şi-o va face individual fiecare. Băncile vor sta la dispoziţie şi cu alte instrumente de sprijin în ceea ce priveşte creditul respectiv.
Există sisteme de refinanţare, de trecere de la dobândă variabilă la dobândă fixă, de trecere de la indicatori - de la ROBOR la IRCC -, plus încă un instrument pentru cei care într-adevăr sunt în zona de risc, în sensul în care au ajuns la limita de a-şi putea plăti această rată şi cauza fiind că le-a crescut ponderea celorlalte cheltuieli“, a mai menţionat Asdrian Câciu.