Se scumpesc produsele electrocasnice. Criza componentelor vine cu explozia prețurilor

Se scumpesc produsele electrocasnice. Criza componentelor vine cu explozia prețurilorElectrocasnice. Sursa foto: Dreamstime.com

Războiul din Ucraina are consecințe devastatoare la nivel mondial, afectând puternic nu doar industria de mașini, ci şi industria produsele electrice și electrocasnice. Experții susțin că sancțiunile aplicate Rusiei precum și retragerea companiilor occidentale din Rusia vor avea un impact uriaş la nivel economic, vor perturba lanțurile de aprovizionare și vor genera o creștere a inflației dar şi a prețurilor care vor exploda.

Războiul din Ucraina afectează puternic economia la nivel mondial, adâncește criza componentelor, scumpeşte produsele electrice şi electrocasnice şi încetineşte procesul de reciclare a deşeurilor de echipamente electrice şi electronice, se arată într-o analiză a specialiștilor de la DEEE.

Pe lângă industria de mașini, și industria de produse electrocasnice suferă de o criză acută a componentelor și a materiilor prime.

Războiul din Ucraina scumpește electrocasnicele

Reprezentanţii Asociaţiei RESPO DEEE spun că excluderea Rusiei şi a Ucrainei din procesele de import-export va genera o criză de materiale rare, necesare producţiei echipamentelor electrice şi electronice, care va adânci şi mai mult criza deja existentă a semiconductorilor şi a materiilor prime, implicit şi creşterea preţurilor la aceste produse.

Din Rusia provin foarte multe dintre cele 35 de minerale critice ce susţin producţia de echipamente electrice şi electronice la nivel mondial. Tot Rusia asigura până acum 30% din necesarul mondial de minereu din grupa Platiniumului (inclusiv Palladium) şi 13% din exporturile mondiale de Titanium.

Rusia controlează 10% din rezervele globale de cupru şi este un principal producător de nichel şi platină. Dacă nichelul este un material de bază folosit în producţia bateriilor electrice, cuprul se regăseşte în aproape toate produsele electronice şi electrocasnice, dar este folosit şi pentru construcţia de locuinţe. Tot Rusia este o sursă importantă ce exportă neon, esenţial în industria cipurilor şi pentru plachetele de siliciu.

Pe de altă parte, neonul provenit din Ucraina asigură 90% din producţia internă de cipuri din Statele Unite, iar în absenţa lui o criză majoră este inevitabilă. În acest context şi industria auto va avea de suferit. Din cauza conflictului, 2 milioane de maşini electrice nu vor mai putea fi livrate la nivel european în următorii 2 ani, fapt ce îngreunează angajamentul Comisiei Europene de a se ajunge la emisii zero până în anul 2050, a mai spus Cristian Pocol

Prețurile la electrocasnice vor exploda şi în România

Reprezentantul asociaţiei menţionează că situaţia conflictuală din Ucraina va scumpi şi mai mult produsele electrice şi electrocasnice. Şi nu e totul, vor fi probleme mari de livrări la electrocasnice exact cum s-a întâmplat şi cu perioada de așteptare a autoturismelor.

„Ramificaţiile conflictului şi sancţiunilor sunt majore şi afectează nu mai puţin de 400.000 de companii la nivel global. Vorbeam despre o criză a componentelor încă din 2019, despre maşini livrate cu întârziere sau despre producătorii de telefoane ce nu puteau satisface cererea din cauza absenţei materiilor prime.

Probleme de livrare există acum şi la electrocasnicele de mici sau mari dimensiuni. În perioada următoare ne vom confrunta cu multe astfel perturbări în ciclurile de producţie. Vom asista, din păcate, la scumpiri şi la produsele electrice şi electrocasnice.

Într-o lume globalizată, orice mică perturbare generează efecte majore, întocmai ca într-un joc de Domino. Totodată va fi o perioadă de noi oportunităţi şi o perioadă în care trebuie să înţelegem că reciclarea este o soluţia principală pentru a ameliora deficitul de materii prime cauzat de acest conflict, a concluzionat Cristian Pocol, Președintele Asociaţiei RESPO DEEE.

Ne puteți urmări și pe Google News