Cine are dreptul să stocheze şi să transporte celule stem
- Ioana Raluca Ghioarc ă
- 28 octombrie 2011, 09:38
Agenţia Naţională de Transplant a acreditat cinci bănci de celule stem în ţara noastră şi zece pentru transport. Aleg să conserve sânge din cordonul ombilical românii din clasa de mijloc şi cei înstăriţi.
O revelaţie a medicinei, transplantul de celule stem din cordonul omblical a căpătat o notorietate care a o permis o dezvoltare unui palier nou în sistemului sanitar românesc - recoltarea şi stocarea acestora. De la an la an, numărul firmelor din această mică industrie creşte.
Celulele stem pot trata afecţiuni ale copiilor de la care au fost prelevate, dar şi ale fraţilor acestora sau ale altor persoane care sunt compatibile cu el. În funcţie de ce se recoltează, diferă şi bolile ce ar putea fi tratate.
"E o chestiune de prioritate în viaţă"
Cei care lucrează în sistem spun că românii sunt din ce în ce mai interesaţi de astfel de servicii. "În ultimul an, am observat o creştere a solicitărilor de recoltare de celule stem, datorată unei conştientizări. E o chestiune de prioritate în viaţă şi oamenii, începând cu cei din clasa de mijloc, au început să înţeleagă", explică Mihaela Luguzan, Development Manager Lifeline.
Potrivit acesteia, clienţii companiilor care prelevează şi stochează celule stem sunt în general familii nouformate (cu vârste între 20 şi 45 de ani) sau mame singure (de 30-45 de ani), cu posibilităţi financiare peste medie şi orientate către o viaţă sănătoasă.
Băncile de celule stem acreditate iniţial de Ministerul Sănătăţii în România sunt Biogenis, Cord Blood Center şi Stem Health Unirea (achiziţionată în martie 2011 de reţeaua privată de sănătate Regina Maria). Au urmat Stem Life Bank şi FreezeLife, cu sediul în Baloteşti. Acreditarea este valabilă doi ani de la data intrării în vigoare, dar ea poate înceta în această perioadă dacă sunt descoperite nereguli în urma inspecţiilor Agenţiei Naţionale de Transplant (ANT).
Atenţie la autorizaţia de transport!
Pe lângă cele cinci, există alte le autorizate să transporte sânge placentar sau mostre de sânge din cordonul ombilical în ţară sau în străinătate. Transportul se face cu ajutorul agenţiilor de curierat rapid, care au nevoie de acreditare din partea autorităţilor naţionale şi internaţionale. UPS, de exemplu, care s-a alăturat recent curierilor Stem Sure, garantează transportarea mostrelor din România în Danemarca într-un termen mediu de 36 de ore, în vederea maximizării numărului de celule stem care pot fi utilizate dintr-o probă.
Firmele care au în prezent autorizaţie de import/export de la ANT sunt: Lifeline, Stem Sure, reprezentanta în România a StemCare (Danemarca), Cryo Stem Health (parte a Cryo Save), Biohelenica, bancă cu sediul în Grecia, Multicell, reprezentanta în România a Future Health, Vitacells, parte a companiei elveţiene StemCelexion, Neo Sanguis, firma ce recoltează pentru Smart Cells International (UK), şi Epsilon, (autorizată doar pentru un an de ANT).
Mai apar ca autorizate să facă transport şi Cord Blood Center şi Biogenis.
Celule din sânge sau din ţesut omblilical?
Cele mai multe dintre centrele medicale active recoltează celule din sângele cordonului ombilical. Acestea pot fi folosite în tratamentul leucemiilor, unor forme grave de anemie, sindroamelor de insuficienţă a măduvei osoase, bolilor sistemului imunitar şi în unele tipuri de cancer. Există însă şi companii care recoltează celule din ţesutul omblical. Pentru acestea din urmă nu a fost sabilită o terapie standard, dar pot fi folosite la reconstrucţia osoasă după fracturi, la refacerea muşchiului cardiac după infarct miocardic, la tratarea diabetului, a leziunilor cerebrale sau a bolilor neurodegenerative, precum Parkinson.
La noi se recoltează ţesut omblical în clinici precum Lifeline, Cryo Save şi Regina Maria. <iframe width="633" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/rVh1FZcZZVk" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
SE PLĂTEŞTE ŞI ÎN RATE
Cât costă recoltarea şi stocarea
La Stem Sure plătiţi pentru 850 de euro pentru recoltare, plata putând fi făcută în două sau trei rate. Taxa de stocare este de 70 de euro plus TVA, dacă plătiţi anual timp de 18 ani, şi 830 de euro plus TVA, dacă faceţi plata într-o singură tranşă.
Dacă mergeţi la Biogenis trebuie să scoateţi din buzunar 3590 de lei pentru recoltare, prelucrare şi criogenare. Puteţi opta pentru stocare în România sau Polonia, care vă costă între 190 şi 290 de lei pe an plus TVA.
La Cord Blood Center, care are bănci la Bucureşti şi Cluj, veţi plăti 3.270 de lei pentru recolatarea de sânge din cordonul ombilical şi 3.720 dacă doriţi în plus recoltarea sângelui existent în placentă. Taxa anuală de depozitare este de 190 de lei.
Foarte importantă este şi calitatea pe care celulele stem o vor avea după ce au fost criogenate. "Forma ideală de stocare a celulelor stem este separată de sânge sau ţesut", precizează Mihaela Luguzan, Development Manager Lifeline. Citiţi şi:
- Primul copil român salvat prin transplant de celule stem
- Fetiţă tratată de paralizie cerebrală cu celule stem
- Joaca de-a Dumnezeu: Celule stem luate de la embrioni umani, folosite pentru prima dată în Europa
- GHID COMPLET DE RECOLTARE PERFECTĂ A CELULELOR STEM