Cine ar câștiga un război SUA-Rusia

Sursa: Arhiva EVZ

Tensiunea dintre SUA și Federația Rusă, cu un arsenal de temut plin de arme nucleare, a crescut în ultimii ani din cauza invadării Ucrainei sau a altor conflicte.

Războaiele din Ucraina și Israel au crescut tensiunile SUA-Rusia

Aproape la jumătatea anului 2024, lumea se află în punctul cel mai polarizat din ultimele decenii. Conflictele din Ucraina și Israel au divizat din ce în ce mai mult diferitele țări.

Pe de o parte, Occidentul și Statele Unite, iar pe de altă parte, Rusia și aliații, în timp ce China sau Coreea de Nord rămân "pe margine", dar riscul ca acestea să devină o amenințare continuă.

Washingtonul și Moscova sunt cele mai puternice două puteri militare și, în fața posibilității unui al Treilea Război Mondial, ele prezintă un arsenal care include arme nucleare și fac planeta să tremure.

Ambele țări au forțe foarte asemănătoare, iar în funcție de zona în care este analizată, o armată este mai bună decât cealaltă. Arme nucleare, nave de război, avioane de luptă...

SUA, deasupra Rusiei, în ciuda aparențelor

Un arsenal important din partea ambelor părți, care au luptat în ultimii ani pentru a fi în fruntea cursei înarmărilor și a cursei pentru a avea cele mai puternice arme și forțe din lume. Și în termeni generali, Statele Unite ar putea fi considerate a fi deasupra Rusiei.

De fapt, Global Fire Power Index plasează Washingtonul drept cea mai puternică putere militară din lume, în timp ce Moscova ar fi a doua. Clasificarea evaluează 145 de țări, deși forțele ruse, așa cum arată comparația din acest clasament, depășesc în general Statele Unite în forțele navale și terestre, în timp ce Statele Unite ar prevala asupra Rusiei în forțele aeriene până în 2024.

Statele Unite au mai mulți soldați disponibili și mai mult personal activ în comparație cu Moscova, care depășește Washingtonul în materie de personal în rezervă și forțe militare.

Sursa: Facebook

Americanii au cel mai mare buget de apărare

Este important de reținut că Statele Unite sunt țara care alocă cel mai mare buget Apărării, depășind 800 de miliarde de dolari, în timp ce Rusia, a treia națiune care trimite cei mai mulți bani către această ramură (China ar fi a doua), alocă 109 miliarde de dolari.

În ceea ce privește forța terestră, Rusia dispune de 14.777 de tancuri, 161.382 de vehicule blindate, 6.208 de vehicule autopropulsate, 8.356 de artilerie remorcată și 3.605 proiectoare de rachete mobile.

La rândul său, Statele Unite au 4.657 de tancuri, 360.069 de vehicule blindate (țara are cele mai multe din lume), 1.595 și, respectiv, 1.265 de artilerie autopropulsată și remorcată și 694 de proiectoare de rachete mobile.

Washingtonul are un total de 13.209 de avioane, inclusiv aeronave de luptă, atac, transport, misiuni speciale, cisternă și elicopter, faţă de 4.255 de avioane rusești.

SUA și Rusia pe mare

Între timp, Moscova este cea mai mare forță navală de pe planetă cu un portavion, șaizeci și cinci de submarine, paisprezece distrugătoare, douăsprezece fregate, optzeci și șapte de corvete și 122 de nave de patrulare.

Pe de altă parte, Statele Unite au unsprezece portavioane, nouă portaavione de elicoptere, șaizeci și patru de submarine, șaptezeci și cinci de distrugătoare, douăzeci și trei de corvete și cinci nave de patrulare și, de asemenea, trebuie menționat că nu are nicio fregată.

Dar este important de văzut şi câte arme nucleare deține fiecare țară, care, așa cum era de așteptat, sunt națiunile care au cele mai multe focoase nucleare, cu mult peste celelalte.

Moscova are un total de 5.889 de focoase nucleare active (1.400 dislocate și 4.489 în rezervă), în timp ce Washingtonul are 5.244 de focoase nucleare active, având 1.536 dislocate și 3.708 ținute în rezervă.

(Articol de Nora Villalba; La Razon; Traducerea: Rodezia Costea, RADOR RADIO ROMÂNIA)