Cine a vegheat secretele marilor privatizari din industrie
- Adam Popescu
- 16 ianuarie 2007, 02:00
"Evenimentul zilei" continua prezentarea persoanelor care au avut pe mana, in ultimii ani, secretele marilor privatizari.
Daniel Nicolae si Sorin Crivat au detinut functia de sef al Structurii de Securitate a Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI), institutie care a decis vanzarea celor mai importante societati romanesti de stat.
EVZ a prezentat ieri cazul lui Robert Neagoe, si el fost sef al Structurii de Securitate a OPSPI in vremea mandatului lui Dan Ioan Popescu. Acesta nu a primit certificatul ORNISS, lucru care nu i-a impiedicat pe mai-marii Ministerului Industriilor sa-l mentina in functie.
Serviciul Roman de Informatii a descoperit in 2004, in urma unor controale, ca Neagoe nu securizase birourile in care erau detinute secretele de stat ale institutiei.
Fapta lui Neagoe - secretele lasate la mana spionilor - este consemnata printr-o sentinta judecatoreasca ramasa definitiva. Doi ani mai tarziu, Neagoe a fost pus sub acuzare tocmai pentru tradare in cazul de coruptie, tradare si spionaj "Credit Suisse-Mucea".
De o parte si de alta a privatizarii
Daniel Nicolae i-a urmat in functie lui Neagoe. Nicolae este fost ofiter in Ministerul de Interne. Jurist de formatie, el a luat parte la negocierea tuturor marilor contracte de privatizare: SNP Petrom SA, Distrigaz Sud, Distrigaz Nord, Romgaz, precum si ale unor filiale ale Electrica SA.
Nicolae a lucrat cu toate firmele de consultanta care au avut legatura cu OPSPI - Credit Suisse First Boston, Bank of America, BNP Paribas.
EVZ a descoperit ca fostul sef al secretelor privatizarii a schimbat barca: Nicolae este acum director in cadrul Fondului Romano-American de Investitii (FRAI).
Din pozitia detinuta la FRAI, acesta ne-a declarat ca se ocupa de negocierile pentru contractul de consultanta privind privatizarea Romgaz, negocieri purtate cu fostii sai sefi de la OPSPI.
FRAI, firma-fundatie a Congresului Statelor Unite ale Americii, este ombilical legata de OPSPI. Intre 1998-2004, Dorinel Mucea, fost adjunct al Oficiului Privatizarii, si FRAI au facut afaceri impreuna in firma TEC Miaco.
Mihai Catuneanu, actualul director al OPSPI, a fost director la Fondul Romano-American de Investitii. In noiembrie 2006, Catuneanu detinea un procentaj infim, intr-o firma a FRAI, Societatea pentru Energie - Generare si Servicii SA, care are ca obiect de activitate productia de energie electrica.
In calitate de subcontractant, FRAI a participat la procesul de consultanta pentru privatizarea mai multor societati de stat.
Crivat, arestat pentru acte de coruptie
Dupa plecarea lui Nicolae la Fondul Romano-American de Investitii, locul sau a fost luat de Sorin Crivat. Acesta a lucrat la Ministerul Integrarii, de unde a fost concediat pentru absente repetate de la serviciu.
Pe 23 decembrie 2006, fix la o luna si o zi dupa ce Dorinel Mucea, adjunctul OPSPI, a fost pus sub acuzare pentru tradare de tara, Crivat a fost saltat de procurorii DNA si arestat de magistratii Tribunalului Brasov.
Acesta este acuzat ca in perioada aprilie 2005-noiembrie 2006 a primit echivalentul a 30.000 de euro de la o firma privata ca sa determine mai multi colegi de la Ministerul Finantelor sa-i elibereze unele autorizatii.