Cine a vegheat secretele marilor privatizari din industrie

Cine a vegheat secretele marilor privatizari din industrie

"Evenimentul zilei" continua prezentarea persoanelor care au avut pe mana, in ultimii ani, secretele marilor privatizari.

Daniel Nicolae si Sorin Crivat au detinut functia de sef al Structurii de Securitate a Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI), institutie care a decis vanzarea celor mai importante societati romanesti de stat.

EVZ a prezentat ieri cazul lui Robert Neagoe, si el fost sef al Structurii de Securitate a OPSPI in vremea mandatului lui Dan Ioan Popescu. Acesta nu a primit certificatul ORNISS, lucru care nu i-a impiedicat pe mai-marii Ministerului Industriilor sa-l mentina in functie.

Serviciul Roman de Informatii a descoperit in 2004, in urma unor controale, ca Neagoe nu securizase birourile in care erau detinute secretele de stat ale institutiei.

Fapta lui Neagoe - secretele lasate la mana spionilor - este consemnata printr-o sentinta judecatoreasca ramasa definitiva. Doi ani mai tarziu, Neagoe a fost pus sub acuzare tocmai pentru tradare in cazul de coruptie, tradare si spionaj "Credit Suisse-Mucea".

De o parte si de alta a privatizarii

Daniel Nicolae i-a urmat in functie lui Neagoe. Nicolae este fost ofiter in Ministerul de Interne. Jurist de formatie, el a luat parte la negocierea tuturor marilor contracte de privatizare: SNP Petrom SA, Distrigaz Sud, Distrigaz Nord, Romgaz, precum si ale unor filiale ale Electrica SA.

Nicolae a lucrat cu toate firmele de consultanta care au avut legatura cu OPSPI - Credit Suisse First Boston, Bank of America, BNP Paribas.

EVZ a descoperit ca fostul sef al secretelor privatizarii a schimbat barca: Nicolae este acum director in cadrul Fondului Romano-American de Investitii (FRAI).

Din pozitia detinuta la FRAI, acesta ne-a declarat ca se ocupa de negocierile pentru contractul de consultanta privind privatizarea Romgaz, negocieri purtate cu fostii sai sefi de la OPSPI.

FRAI, firma-fundatie a Congresului Statelor Unite ale Americii, este ombilical legata de OPSPI. Intre 1998-2004, Dorinel Mucea, fost adjunct al Oficiului Privatizarii, si FRAI au facut afaceri impreuna in firma TEC Miaco.

Mihai Catuneanu, actualul director al OPSPI, a fost director la Fondul Romano-American de Investitii. In noiembrie 2006, Catuneanu detinea un procentaj infim, intr-o firma a FRAI, Societatea pentru Energie - Generare si Servicii SA, care are ca obiect de activitate productia de energie electrica.

In calitate de subcontractant, FRAI a participat la procesul de consultanta pentru privatizarea mai multor societati de stat.

Crivat, arestat pentru acte de coruptie

Dupa plecarea lui Nicolae la Fondul Romano-American de Investitii, locul sau a fost luat de Sorin Crivat. Acesta a lucrat la Ministerul Integrarii, de unde a fost concediat pentru absente repetate de la serviciu.

Pe 23 decembrie 2006, fix la o luna si o zi dupa ce Dorinel Mucea, adjunctul OPSPI, a fost pus sub acuzare pentru tradare de tara, Crivat a fost saltat de procurorii DNA si arestat de magistratii Tribunalului Brasov.

Acesta este acuzat ca in perioada aprilie 2005-noiembrie 2006 a primit echivalentul a 30.000 de euro de la o firma privata ca sa determine mai multi colegi de la Ministerul Finantelor sa-i elibereze unele autorizatii.

Ne puteți urmări și pe Google News