Cine a spălat banii decontați fictiv de Adrian Severin

Cine a spălat banii decontați fictiv de Adrian Severin

Un secretar de stat și nepotul avocatului Pavel Abraham, ambii foști asistenți ai europarlamentarului social-democrat, au încheiat mai multe contracte de consultanță cu 20 de firme controlate de Adrian Severin. Banii, decontați din bugetul UE, au ajuns la o fundație controlată de politician

Anne Rose Marie Jugănaru și Leontin Florin Abraham, foști consilieri ai europarlamentarului Adrian Severin, au fost chemați ieri la DNA, unde au fost anunțați că s-a extins urmărirea penală pe numele lor. Cei doi sunt acuzați de spălare de bani, în formă continuată. Anne Rose Marie Jugănaru, fost jurnalist, este, în prezent, secretar de stat în Ministerul Mediului, iar Leontin Florin Abraham este nepotul avocatului Pavel Abraham. Cei doi sunt urmăriți penal din 2012. Potrivit noilor probe, în perioada martie 2007 – noiembrie 2010, Adrian Severin a încheiat, fie în nume propriu, fie ca reprezentant al socialiștilor din Parlamentul European, 20 de contracte de consultanță cu mai multe firme create anume pentru a justifica prestarea unor servicii fictive, constând în realizarea unor studii.

FOTO: Anne Jugănaru ocupă funcția de secretar de stat în Ministerul Mediului și este membru în CA al TVR FOTO: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU

Ne puteți urmări și pe Google News

Deconturi fictive

În aceeași perioadă, Anne Marie Jugănaru, Leontin Abraham și o altă persoană au ascuns originea ilicită a banilor proveniți din decontările frauduloase din bugetul Parlamentului European. Conform DNA, cei trei au transferat succesiv suma totală de 586.350 de lei. Banii au plecat din conturile societăților din grup către o fundație, prin încheierea unor contracte fictive de pregătire și instruire a personalului.

Jugănaru și Abraham sunt membri fondatori ai Institutului „Ovidiu Șincai” și sunt membri PSD. Anne Jugănaru este membră a Consiliului Naţional al PSD şi directorul executiv al Institutului Social Democrat „Ovidiu Șincai”, care funcționează pe lângă PSD. Ea este și membră a Consiliului de Administrație al Televiziunii Române. Institutul este condus de Adrian Severin, fost europarlamentar PSD.

În urmă cu trei ani, DNA anunța că a început urmărirea penală față de Anne Jugănaru, George Vadim Tiugea și Mihail Răducu Jugănaru, asociat la vremea respectivă la cinci firme. Contractele de consultanță cu europarlamentarul au fost încheiate la câteva zile după ce firmele au fost înființate. Cei trei erau acuzați de complicitate la folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, care are ca rezultat obținerea, pe nedrept, de fonduri din bugetul Uniunii.