Cine a pus Covidu-n drum la Brăila, singurul oraș unde n-a murit nimeni infectat

Cine a pus Covidu-n drum la Brăila, singurul oraș unde n-a murit nimeni infectat

De la modul în care s-au comportat în spital. Muncitorii sunt veniţi să lucreze la podul care se construieşte, în sfârşit, peste Dunăre, la Brăila. Cei care au fost depistaţi pozitiv, cei mai mulţi dintre ei asimptomatici, au fost internaţi în corpul nou-nouţ al Spitalului Judeţean de Urgenţă, unde ar fi trebuit să se mute, dacă lucrurile ar fi mers normal, secţia de pediatrie. Pakistanezii nu vorbeau nicio limbă străină, aşa că personalului medical i-a fost aproape imposibil să se înţeleagă cu ei. În plus, nu le plăcea mâncarea care li se dădea în spital şi de cele mai multe ori aruncau cu ea după infirmiere. Cel mai grav a fost însă faptul că acel corp nou-nouţ de clădire a fost la un pas să fie distrus. Muncitorii fumeau, iar clădirea era prevăzută cu avertizoare de fum, în caz de incendiu. Pentru a nu le declanşa, pacienţii au rupt plasele de la geamuri, pentru a putea fuma cu capul afară. Cu toate aceste precauţii, fumul de la ţigări tot a fost la un pas să declanşeze sistemul automat de stingere a incendiilor. Din fericire, cineva a sesizat şi l-a oprit la timp. Vă daţi seama ce s-ar fi întâmplat în clădirea nouă dacă se declanşa ploaia artificială în ea.

Cătălin Boboc nu este supărat pe pakistanezi: „Ce să le facem? Să-i azvârlim din spital? În nici un caz. Aşa cum nici românii noştri nu sunt daţi afară din spitale în alte ţări. Dar nu numai pentru asta. Brăila este un oraş cosmopolit, suntem obişnuiţi să primim pe oricine la noi şi să-l tratăm omeneşte. Stricăciunile pe care le-au făcut nu sunt mari. Le vom repara rapid. Măsuri împotriva muncitorilor nu s-au putut lua, pentru că spitalul nu a depus nicio plângere la poliţie. Dar nu cu poliţia vom rezolva noi criza asta. Ci colaborând. Autorităţi şi cetăţeni.”

Aşadar, la Brăila, zicala: „Frica păzeşte bostana” este foarte actuală. Cât a fost frica de amenzi, oamenii au respectat regulile. La această oră, multe dintre magazinele din oraş nici măcar nu mai le cer celor care le trec pragul să poarte mască. Iar pe faleză, după obiceiul împământenit de zeci de ani, seara tinerii se strâng în grupuri mari, fără nici un fel de distanţare socială.

Iar spitalul nu mai are capacitate să primească infectaţi.

Ne puteți urmări și pe Google News

 

Sorin Ovidiu Bălan