Cine a furat bombele atomice ale României? HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR

Cine a furat bombele atomice ale României? HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR

Dragi lupi, padawni și hobbiți, vă rog să-mi răspundeți la o întrebare. Mai ne-ar tremura fundul, scuzați, dacă România ar avea bomba atomică? Vă spun eu, nu! Vedeți cum Israel, o țară mică dar vioaie, ține în șah zecile, sutele de milioane de arbi, musulmani? Are bomba atomică, musulmanii, nu! Mai mult știu exact și precis, cum a fost furată România de bomba atomică, ca să rămână copilul ploii, o țară fără apărare, de negociat între cei puternici.

V-am mai spus că am lucrat, din anul 1977, imediat după cutremur, la ICE Romenergo, (Romelectro, ulterior) care avea în contractare și derulare contractului CANDU, dar și alte sarcini în ceea ce privește materialul radioactiv. Am primit de la prietenii mei din Centrala de Externe o telegramă secretă, din decembrie 1979, pe care o solicitasem:

Cable 1979STATE327279_e : ON DECEMBER 17, ROMANIAN NUCLEAR ENERGY OFFICIAL STEFAN OLARIU AND DIRECTOR OF ROMENERGO STEFAN BARSANESCU MET WITH LEWIS (OES/NT) AND BRADTKE (EUR/EE) TO REVIEW U.S. PROPOSAL ON RELOAD FUEL FOR ROMANIAN TRIGA OUTLINED REF A. U.S. REPS EMPHASIZED THAT, UNDER U.S. PROPOSAL, ROMANIAN AUTHORITIES WOULD HAVE TO NEGOTIATE WITH GENERAL ATOMIC ON PRICE FOR 14 HIGHLY ENRICHED URANIUM (HEU) FUEL CLUSTERS. LEWIS STRESSED THE NEED TO MOVE QUICKLY, ALTHOUGH SOME ADDITIONAL TIME MAY BE AVAILABLE TO WORK OUT HEU FUEL ARRANGEMENTS BECAUSE OF DELAYS IN EFFECTIVE DATE OF NEW NRC REGULATIONS ON HEU CONFIDENTIAL, CONFIDENTIAL, TOP SECRET, PAGE 02 STATE 327279 FACILITIES. LEWIS ALSO EXPRESSED U.S. INTEREST IN FURTHER COOPERATION IN NUCLEAR ENERGY FIELD AND COMMENTED THAT THE JOINT STUDY ON HEU/LEU, SCHEDULED TO BEGIN JANUARY 7, COULD SERVE AS THE BASIS FOR FUTURE COOPERATION.

Telegrama continuă, dar nu am primt aprobarea să o public toată. Ceea ce vă rog să rețineți, dragi lupi, padawani și hobbiți, este că directorul ICE ROMENERGO se află în decembrie 1979 în Washington ca să cumpere material radioactiv înalt îmbogățit. Pentru 14 bombe atomice, spune teoria conspirației. Statele Unite erau favorabile dotării României cu arma atomică, ca să o scoată din sfera de influență sovietică. Dar nu, direct, trebuia să le fabricăm noi din materialul radioactiv pentru reactor. Neutralitatea, nealinierea și cooperarea internațională erau coordonatele politicii externe ale României, curs trasat de Corneliu Mănescu. Bomba atomică ar fi făcut posibilă această politică externă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Eu am ajuns, cu treburi, pe 4 decembrie 1979 la Dubai-Deira, așa se numea pe atunci. Pe 15 decembrie am fost solicitat de ambasada noastră din Abu Dhabi să plec urgent, imediat, cu primul avion, la Washington, unde mă aștepta directorul meu. Avea nevoie de expertiza mea. Nu eram cel mai bun inginer, sau cel mai bun diplomat. Dar, aveam ”baraka„ și puteam să-i spun directorului meu, după runda de tratative, când a mințit partenerul de tratative. Un avantaj enorm, în negocieri. Lucrurile erau grăbite mult de partea americană.

Am în față o carte, pe care, la Quantico, mi s-a spus că trebuie s-o aibă orie jurnalist de radio, sau tv, care apare on air. Oricând poate apare o defecțiune și în loc de ceva, trebuie să improvizezi. ”Book of Lists” o enciclopedie a faptelor diverse și senzaționale. Eu am o ediție istorică, cea din anul 1978. La pagina 99 este lista ”35 countries and their nuclear bomb capabilities” România este pe locul 33, împreună cu Pakistanul, estimându-se că va avea bomba atomică în 7 ani, maximum 10 ani! Adică în anul 1989! Sursa este precizată, Joint Committee on Atomic Energy of US Congress. Să mai precizez că Pakistanul este o putere nucleară, România, nu? De ce?

Ce s-a întâmplat, cine a furat din România bomba, sau bombele atomice? Unde sunt bombele atomice fabricate la TRIGA, lângă Pitești? Bombele atomice cu care s-a lăudat Ceaușescu în noiembrie 1989, la al XIV Congres PCR? Bune întrebări, la care, poate, o să răspundem altă dată, dacă nu știți deja răspunsurile!

Până la răspunsuri poate este mai bine să ne uităm la filmul genial al lui Ion Popescu-Gopo, din anul 1962, un film de autor ”S-a furat o bombă”. Cu un Iurie Darie tânăr și slab și cu Florin Piersic bandit mare.

Acum vă rog să mă scuzați, fac unele pregătiri tehnice, zilele acestea va avea loc un simpozion internațional. Sper să mai aflu lucruri interesante.

Fiind ziua de naștere a frumoasei actrițe brazilience Morena Baccarin, ce poate fi mai potrivit decât să o revăd într-un serial space opera, bine făcut, bine jucat, ”Firefly”, ea fiind în toată splendoarea celor 20 de ani pe care îi avea pe atunci. Sau filmul SF de 119 minute ”Serenity”. O să aleg, oricum, dar acum sunt chemat pe Skype.

Până atunci să nu uităm că mâine este, în definitiv, o altă zi!