Cine a avut interesul să fie dată știrea cu Pactul dintre Ludovic Orban și Marcel Ciolacu

Cine a avut interesul să fie dată știrea cu Pactul dintre Ludovic Orban și Marcel Ciolacu

Începînd de duminică, 2 ianuarie 2020, circulă pe site-uri și chiar pe televiziuni știrea – procurată, evident, din surse – despre un pact între Ludovic Orban și Marcel Ciolacu, între PNL și PSD, așadar, potrivit căruia Moțiunea trece, legea celor două tururi cade, Guvernul Orban rămîne Guvern interimar, președintele îl desemnează tot pe Ludovic Orban să formeze cele două Guverne succesive, acestea cad în Parlament cu sprijinul PSD, și astfel pe 21 iunie 2020, au loc alegeri locale într-un singur tur comasate cu alegeri parlamentare anticipate.

O experiență de 30 de ani de vînzoleală politrucă m-a învățat că astfel de știri nu sînt obținute de presă, cu mijloace proprii, de spionaj, cum nu sînt obținute de presă nici cele despre întîlniri de taină. Ele sînt livrate presei de cineva interesat ca o astfel de știre să apară, pariind nu pe adevărul informației, ci pe efectul știrii în spațiul politic.

Am fi de o naivitate imbecilă dacă am crede că unul dintre cei doi negustori ai pactului – Ludovic Orban sau Marcel Ciolacu – a fost lovit pe neașteptate de o sinceritate cutremurătoare față de un ziarist și i-a destăinuit marele secret al unei întîlniri de taină.

Avem toate motivele să analizăm știrea nu în adevărul ei, ci în efectele apariției în presă. Mai ales că spre deosebire de alte știri, site-urile și televiziunile nu s-au luat unele după altele, prin metoda copy-paste, ci au dat știrea pe cont propriu, chiar dacă în chip ciudat cu același vorbe.

Din punctul de vedere al interesului celor două partide, Pactul e mai mult decît necesar.

Și PNL și PSD au interesul alegerilor anticipate ținute o dată cu cele locale, alegeri locale într-un singur tur. Cele două partide, funcționînd după aceleași năravuri, de Politică veche, cel mai des răspîndit fiind năravul înțelegerilor pe sub masă între aparent dușmani de moarte, se confruntă la parlamentare cu lipsa de entuziasm a primarilor. La locale primarii se dau de ceasul morții să cîștige și prin urmare desfășoară campanii spectaculoase. Nu același lucru se întîmplă la parlamentare. Văzuți cu sacii în căruță, primarii nu mai trag pentru candidatul venit de la Centru. Dacă parlamentarele au loc în același timp cu localele și mai ales dacă localele sînt într-un singur tur, primarii celor două partide se agită și pentru candidații la parlament, făcînd campanie comună cu aceștia. Comasarea celor două alegeri lovește puternic USR, dușmanul de moarte al celor două partide, mai ales al PNL. USR n-are încă primari în exercițiu. Prin urmare, pentru candidații USR nu prea are cine să de bată pe plac local. Ca să nu mai spunem că alegerile locale într-un singur tur favorizează PNL. Dacă sînt în două tururi, nu poți ști dacă nu cumva în al doilea tur nu intră decît candidatul USR și candidatul PSD. Sau chiar candidatul USR și candidatul PNL.

Așadar, din punctul de vedere al celor două partide știrea pare adevărată.

Dar chiar și dacă ar fi adevărată, chestiunea cine a dat-o dintre cei doi – Ludovic Orban și Marcel Ciolacu – sau mai precis, cine a avut interes s-o dea rămîne.

Răspunsul la întrebare cere luarea în calcul a momentului din Parlament.

Știrea a apărut înainte de votarea Moțiunii de cenzură.

Soarta Moțiunii depinde fundamental de interesele parlamentarilor.

Dacă aceștia sînt convinși că trecerea Moțiunii înseamnă alegeri anticipate în 21 iunie 2020, nu vor vota în veci căderea Guvernului. Legea celor două tururi nu intră în conflict cu interesele parlamentarilor de a rămîne în funcție pînă în decembrie 2020. Conducerea PSD susține pe toate drumurile că picarea Guvernului Orban nu înseamnă declanșarea anticipatelor. Poziția conducerii PSD e dată de teama ca nu cumva parlamentarii PSD să voteze împotriva Moțiunii.

Cine are interes ca Moțiunea nu să fie votată?

Ludovic Orban.

Oricît ar părea de ciudat știrea a fost dată presei de către Ludovic Orban.