Egipt, Iran, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite și Etiopia s-au alăturat oficial grupului BRICS, după ce au fost invitate anul trecut, a declarat miercuri ministrul de externe al Africii de Sud, Naledi Pandor.
Africa de Sud a anunțat că cinci dintre cele șase națiuni invitate să se alăture blocului BRICS de la 1 ianuarie și-au confirmat oficial participarea. Includerea Arabiei Saudite, Emiratelor Arabe Unite, Etiopiei, Iranului și Egiptului este așteptată să consolideze puterea economică a BRICS, format în prezent din China, Brazilia, Rusia, India și Africa de Sud, scrie Insider Paper.
22 de țări doresc să se alăture grupului BRICS
Decizia de a include aceste națiuni vine pe fondul unui interes semnificativ, fiind 22 de țări care au exprimat oficial dorința de a se alătura grupului BRICS. De asemenea, un număr similar de țări și-au manifestat interesul informal de a adera la acest bloc influent. Această evoluție subliniază creșterea atractivității și importanței percepute a BRICS în context global.
Integrarea potențială a acestor noi membri ar putea avea implicații semnificative, nu doar în domeniul colaborării economice, ci și în consolidarea poziției BRICS ca promotor colectiv al intereselor națiunilor în curs de dezvoltare. Pe măsură ce blocul se extinde, acesta își poate întări și mai mult rolul de actor principal în configurarea dinamicii economice și politice la nivel mondial.
Argentina a refuzat invitația
Dintre cele șase națiuni invitate, Argentina a refuzat invitația din partea BRICS. Președintele Argentinei, Javier Milei, a notificat oficial membrii BRICS că țara sa nu va adera la acest grup, conform anunțului făcut de canalul de televiziune TN.
Sursele indică faptul că liderul argentinian a explicat în scrisoarea sa că nu consideră oportună participarea țării la BRICS în acest moment și a trimis notificări oficiale președintelui chinez Xi Jinping, președintelui rus Vladimir Putin, președintelui brazilian Luiz Inacio Lula da Silva și premierului indian Narendra Modi.
Putin va prelua președenția BRICS în 2024
Președintele Rusiei, Vladimir Putin, care preia președinția rotativă a BRICS în 2024, a subliniat angajamentul grupului de a „consolida multilateralismul pentru o dezvoltare și o securitate globală echitabile”. Rusia intenționează să găzduiască peste 200 de evenimente politice, economice și sociale în 10 orașe pe parcursul anului, care vor culmina cu un summit la Kazan, în octombrie.
Putin a subliniat, de asemenea, convingerea că activitățile BRICS vor avea un impact pozitiv asupra sistemului internațional. El susține că un număr tot mai mare de țări caută alternative la „ordinea bazată pe reguli” condusă de SUA și preferă să se ghideze după propriile interese și cele ale partenerilor lor. În opinia sa, acest lucru va crea condiții benefice pentru o dezvoltare comună.
Adăugarea acestor cinci noi membri sporește semnificativ influența economică și politică a grupului, reprezentând o populație combinată de peste 2,5 miliarde de locuitori și un PIB colectiv de peste 16 trilioane de dolari.