BRICS și noua ordine globală. Reuniunea „celor cinci”, o nouă provocare pentru Casa Albă

BRICS și noua ordine globală. Reuniunea „celor cinci”, o nouă provocare pentru Casa Albă Sursa foto: Dreamstime.com

Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud, pe scurt BRICS. La început a fost doar Bric, un termen inventat în 2001 într-un raport al băncii de investiții Goldman Sachs pentru a indica cele patru economii cu cea mai rapidă creștere la acea vreme.

Până la sfârșitul deceniului a devenit o întâlnire oficială între șefii de stat și de guvern din țările lor respective. În 2011 a fost admisă şi Africa de Sud. Astfel, a luat naștere grupul de state BRICS.

Liderii BRICS Vladimir Putin si Xi Jinping au legat o alianţă

Sursa: Arhiva EVZ

BRICS: primele reacții

Și tocmai în cel mai populat oraș al acesteia, Johannesburg, a început cel de-al cincisprezecelea summit în acest format, într-o lume ale cărei echilibre sunt profund diferite de epoca în care a luat naștere acronimul. 

În primul rand din cauza rivalităţii din ce în ce mai mare dintre China și Statele Unite ale Americii și invadarea Ucrainei. Război care a rupt o mare parte din legăturile economice ale Moscovei cu Occidentul. Totodată, președintelui Vladimir Putin i s-a deschis un mandat internațional de arestare. Așadar, va participa la reuniune printr-o conexiune video.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pe umerii celor cinci țări mai cântăresc însă şi alte probleme critice: economia chineză care încetinește și se confruntă cu spectrul unui ''moment Lehman''. Africa de Sud care se confruntă cu o criză energetică dificilă. India și China ale căror dispute la frontieră sunt departe de a fi latente.

În acest context, președintele chinez Xi Jinping este primul care susține necesitatea extinderii formatului în alte țări. Liderul chinez indică scopul creării unei contraponderi politice și economice pentru blocul de vest.

Principalele provocări

Șeful statului sud-african, Cyril Ramaphosa, s-a arătat interesat: ''Un BRICS extins va reprezenta un grup eterogen de națiuni cu sisteme politice diferite care împărtășesc o dorință comună pentru o ordine globală mai echilibrată''. 

Rusia se teme de izolarea internațională și susţine propunerea. Nu și guvernul indian, care nu vrea să devină vasalul Beijingului. Pe de o parte spune că este deschis la idee, dar, pe de altă parte, avertizează împotriva unei expansiuni pripite.

Brazilia se teme că extinderea i-ar putea dilua influența. Nu vrea să fie antagonista unor alte grupuri de țări, precum G20. Potrivit surselor sud-africane, peste 40 de capitale și-au exprimat interesul să adere la BRICS (sau orice va deveni).

Printre acestea s-ar afla Iranul și Venezuela, ambele sub sancțiuni occidentale. Aproximativ douăzeci de state au aplicat deja oficial pentru a fi admise. O altă propunere care s-a discutat în ultimele zile este cea braziliană de a crea o monedă comună care să elibereze naţiunile de dependența de dolarul american. Încă nu este cert! Poate nici măcar nu va ajunge să fie discutată, a informat Rainews.