Cinci persoane împușcate în demonstrațiile din Iran. Lipsa apei i-a scos pe oameni din minți

Cinci persoane împușcate în demonstrațiile din Iran. Lipsa apei i-a scos pe oameni din minți

Iranul se confruntă cu cea mai gravă secetă din ultimii 50 de ani, un eveniment natural exacerbat de gestionarea deficitară a apei, care a lovit agricultura și a lăsat barajele cu puțină apă. Părți din Iran au cunoscut, săptămâni de întreruperi. Ceea ce a dus la proteste violente.

O persoană a fost împușcată în Iran în timpul celei de-a opta noapte consecutivă de proteste din cauza penuriei severe de apă, ceea ce a adus numărul de morți în tulburări la cel puțin cinci. Două persoane au suferit, de asemenea, răni prin împușcare pe străzile din Aligudarz, un oraș din provincia de vest a Lorestan, a raportat site-ul web al radiodifuzorului de stat IRIB la 23 iulie.

Recunoașterea oficială vine după ce Human Rights Watch (HRW) a declarat că autoritățile iraniene „par să fi folosit o forță excesivă” împotriva protestelor, care au început în provincia vecină Khuzestan înainte de a se răspândi în alte părți ale țării.

HRW a cerut autorităților să investigheze „în mod transparent” decesele raportate și să îi responsabilizeze pe cei responsabili și să „soluționeze urgent plângerile de lungă durată privind accesul la apă în țară”. „Autoritățile iraniene au un istoric foarte îngrijorător. de a răspunde cu gloanțe protestatarilor frustrați de dificultățile economice crescânde și de deteriorarea condițiilor de viață ”, a declarat Tara Sepehri Far, cercetător iranian la HRW, într-un comunicat.

Criza apei i-a scos din minți pe oameni

Protestele vin, de asemenea, în timp ce Iranul se luptă printr-un alt val de pandemie de coronavirus și economia suferă sub sancțiunile SUA. Mii de muncitori din industria sa petrolieră au lansat greve pentru salarii și condiții mai bune.

În cel mai recent val de demonstrații, oameni din zeci de orașe din Khuzestan, o provincie bogată în petrol care are o populație arabă, au ieșit în stradă în fiecare seară din 15 iulie.

Mișcarea de protest s-a răspândit în alte provincii, cu videoclipuri postate pe rețelele de socializare care arătau mitinguri de stradă care au avut loc la sfârșitul zilei de 22 iulie în provincia Lorestan, Isfahan în centrul Iranului și Bushehr în sud.

În videoclipurile distribuite pe rețelele de socializare în ultimele zile, manifestanții pot fi văzuți blocând drumuri și scandând lozinci împotriva guvernului teocratic al țării și a șefului său, liderul suprem, ayatollahul Ali Khamenei, în timp ce forțele de securitate încearcă să disperseze mulțimile cu gaze lacrimogene. În unele videoclipuri, se aude ceea ce pare a fi sunetul unor focuri de armă.

Cinci morți, oficial. Numărul este mult mai mare

Oficiali iranieni și puncte de lucru afiliate statului au raportat moartea unui ofițer de poliție și a altor patru persoane în timpul protestelor, în timp ce videoclipurile difuzate pe rețelele de socializare arată oficialii de securitate folosind arme de foc și gaze lacrimogene și trăgând spre manifestanți.

Rapoartele neconfirmate indică faptul că numărul morților poate fi mai mare.

Oficialii și rapoartele mass-media au dat vina pe revoltați pentru decese.

"Ieri seară, au izbucnit revolte de câteva ore pe unele străzi din Aligudarz", a declarat IRIB în raportul din 23 iulie, adăugând că oamenii au ieșit în stradă "sub pretextul problemelor cu apa din Khuzestan".

Clipurile distribuite pe rețelele de socializare par să arate protestatarii din Aligudarz blocând unele străzi prin arderea anvelopelor. Autoritățile din trecut au învinuit protestatarii pentru decesele care au avut loc în timpul represiunilor grele ale forțelor de securitate.

Internetul blocat de autorități

Sunt raportate întreruperi dese ale serviciilor de internet, o perturbare pe care Netblocks, un monitor de întrerupere a web-ului, a atribuit-o cel puțin parțial „controalelor informațiilor de stat sau opririlor de internet vizate”.

Iranul și-a întărit controlul asupra internetului în ultimii ani, într-un efort de a limita capacitatea protestatarilor de stradă de a comunica și de a răspândi videoclipuri ale demonstrațiilor.

În comentariile publicate pe site-ul său oficial, Khamenei a spus că iranienii care protestează pentru lipsa apei nu ar trebui să fie blamați, adăugând că „diverse agenții, guvernamentale și neguvernamentale, lucrează” pentru a rezolva problema.

"Oamenii și-au exprimat nemulțumirea, dar nu îi putem critica pentru asta", a spus Khamenei, recunoscând că "problema apei nu este una minoră, în special în clima toridă a Khuzestanului".

Dar el i-a avertizat pe locuitorii Khuzestanului că „inamicul va încerca să folosească orice instrument” împotriva instituției clericale a țării.

 

Ne puteți urmări și pe Google News