Nadia Savcenko, 33 de ani, pilot de elicopter, care a luptat împotriva separatiştilor proruşi în estul ţării, este capul de listă al partidului Batkivşcina al fostului premier Iulia Timoşenko, în timp ce se află deţinută în Rusia. Tânăra femeie şi-a construit o reputaţie de soldat încrâncenat şi combativ pentru a intra în aviaţie, puţin deschisă femeilor. Participantă la războiul din Irak în 2004-2005, ea a fost supranumită „GI Jane” de presa ucraineană.

Când conflictul a izbucnit, ea a plecat să lupte în Est, în cadrul batalionului Aidar, unul dintre acele grupuri de voluntari formate pentru a sprijini armata în faţa separatiştilor, amintește agenția franceză, preluată de Agerpres.

La începutul lunii iulie, autorităţile ruse au anunţat arestarea ei şi au acuzat-o de uciderea deliberată a doi jurnalişti ai televiziunii publice ruse în estul Ucrainei, la jumătatea lunii iunie.

Ea este deţinută în Institutul Serbski, reputat pentru că prin el au trecut numeroşi disidenţi sovietici, anchetatorii ruşi justificând această măsuri prin 'gravitatea crimei sale, pasibilă de pedeapsa cu moartea sau cu închisoarea pe viaţă'.

Andrei Bileţki (35 de ani), comandant al batalionului Azov care a apărat Mariupol, port strategic şi singurul oraş mare din sud-estul rebel, ce rămâne sub controlul Kievului.

Candidat independent într-un cartier rezidenţial din Kiev, acest istoric cu vederi naţionaliste vrea să influenţeze dezvoltarea unei armate eficiente. El propune reluarea luptelor în Est în primăvară pentru a-i învinge pe separatiştii care controlează o mare parte din regiunile Doneţk şi Lugansk. Potrivit lui, menţinerea acestui statu quo ar echivala cu o „crimă împotriva Ucrainei”.

Oleg Liaşko, 41 de ani: fost jurnalist cu cazier judiciar pentru furt, lider excentric al Partidului Radical (populist) s-a clasat contrar tuturor pronosticurilor pe locul al treilea în alegerile prezidenţiale din luna mai. Potrivit sondajelor, formaţiunea este a doua după Blocul Petro Poroşenko, marele favorit.

Charismatic, bun orator, acest amator de excentricităţi pledează pentru o ofensivă mai hotărâtă împotriva separatiştilor şi s-a afişat în estul ţării alături de combatanţi. El a venit înarmat cu o furcă, simbolul său, la congresul propriului partid şi la un talk-show televizat. Unii alegători spun că le place stilul său „amuzant” în plin război şi criză economică.

Mustafa Nazem, 33 de ani, şi jurnalist ucrainean de investigaţie de origine afgană, se prezintă pe lista blocului preşedintelui Petro Poroşenko.

Apelul său de a manifesta pe Facebook a mobilizat susţinători ai integrării europene după refuzul autorităţilor de a semna un acord de asociere cu UE, mişcare care a căpătat amploare şi a răsturnat regimul preşedintelui prorus Viktor Ianukovici. El este de părere că la putere trebuie să ajungă figuri noi pentru a schimba sistemul.

Iuri Boiko, 56 de ani, fost ministru al energiei în regimul lui Viktor Ianukovici, însărcinat cu negocierile gaziere cu Rusia, conduce blocul opoziţiei proruse, provenit din Partidul Regiunilor al preşedintelui destituit.

Potrivit unor dezvăluiri ale presei locale, el ar fi fost implicat într-o presupusă deturnare a 300 milioane de dolari în cadrul achiziţionării de către o societate publică ucraineană a unor sonde de foraj, supranumite 'sondele lui Boiko', acuzaţii pe care cel în cauză le-a respins întotdeauna.