Cinci bănci, prezente și în România, au picat testul Bruxelles-ului

Cinci bănci, prezente și în România, au picat testul Bruxelles-ului

Instituțiile mamă ale Bancpost, Piraeus Bank România, Volksbank, Banca Românească, Veneto Banca, au probleme cu capitalurile și au picat testul derulat de Banca Centrală Europeană, a anunțat instituția ieri.

Faptul că cinci din cele mai mari bănci de la noi (aproape 15% din piața bancară locală) țin de grupuri financiare care nu au făcut față acestui exercițiu ar putea fi semnalul că urmează mișcări importante.

Potrivit calculelor făcute de BCE, numai acționarii National Bank of Greece (instituția mamă a Băncii Românești), Eurobank (Bancpost) și Piraeus Bank trebuie să strângă aproape trei miliarde de euro pentru a-și consolida băncile, așa încât să facă față problemelor ce pot apărea. Chiar dacă există probleme la nivel de grup, subsidiarele de la noi sunt solide, atrăgea atenția recent Mugur Isărescu, Guvernatorul Băncii Naționale, ceea ce înseamnă că sunt mult mai bine capitalizate decât grupurile financiare de care aparțin.

Fuziuni și achiziții

Ne puteți urmări și pe Google News

Dacă acționarii băncilor mamă nu au posibilitatea de a veni cu aportul de capital necesar, acestora le rămâne alternativa de a fuziona cu alte instituții bancare sau de a vinde o parte din operațiuni. La fel s-a întâmplat după ce au fost derulate precedentele teste de stres, în 2011, de către Autoritatea Bancară Europeană, când Eurobank și Volksbank au picat, de asemenea, testul. Ulterior, Volksbank a vândut aproape toată divizia internațională, mai puțin banca locală, către banca rusească Sperbank. De asemenea, Eurobank (Bancpost) a încercat o fuziune cu Alpha Bank, eșuată însă. O altă bancă prezentă și la noi care a picat testul în 2011 a fost ATE Bank România, care a fost preluată de Piraeus Bank și apoi vândută omului de afaceri român Dorinel Umbrărescu. Vânzarea către o altă instituție de credit nu aduce mari schimbări pentru clienți, condițiile creditelor rămânând în mare parte neschimbate, așa cum s-a întâmplat cu vânzările de pe piața locală, la care au recurs nu doar bănci care picaseră testul. De asemenea, clienții cu depozite și-au putut păstra economiile în aceleași condiții la noile bănci, până la scadență.

25 de bănci au probleme

În total, 25 de bănci europene nu au trecut testul, cele mai multe fiind din Italia, Grecia și Cipru. Acestea au nevoie de 25 de miliarde de euro, pentru a face față unui scenariu de adâncire a crizei.