Evenimentul Zilei > Economie > Cifra care îi sperie pe români. Coșmarul nostru vine de Crăciun. Valul uriaș de scumpiri
Cifra care îi sperie pe români. Coșmarul nostru vine de Crăciun. Valul uriaș de scumpiri

Cifra care îi sperie pe români. Coșmarul nostru vine de Crăciun. Valul uriaș de scumpiri

nou val de scumpiri va veni în apropierea sărbătorilor, la carnea de porc. Aceasta este părerea procesatorilor din România.

Dacă anul trecut preţul cărnii de porc era de 15 lei pe kilogram, astăzi acelaşi produs se vinde cu aproximativ 19 lei pe kilogram. Românii de tem că preţurile la carnea de porc se vor majora şi mai mult în preajma sărbătorilor de iarnă.

„Preţurile sunt exagerate, indiferent de măririle salariale”, este părerea consumatorilor.

Potrivit statisticilor, preţurile la carnea de porc au crescut în medie cu 30%, de la începutul acestui an şi până în prezent. Cauza principală a acestei situaţii este pesta porcină care a făcut ravagii la nivel mondial. O altă cauză este aprovizionarea masivă a Chinei cu carne de porc din Europa.

Despre focarele de pestă porcină din ţara noastră, ministrul Agriculturii, Petre Daea, a afirmat că a acţionat ca la carte pentru reducerea acestora, dar este totuşi, nemulţumit:„Sunt extrem de nemulţumit. Nu peste tot s-a înţeles virulenţa acestui virus”.

Anul acesta, România a importat carne de porc în valoare de 250 de milioane de euro, adică, cu 14% mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit antena3.ro