Premierul Malcon Turbull a spus în fața Parlamentului că a activat planul de răspuns la dezastru. 

Mai mult de 25.000 de oameni au fost evacuați din locuințe, înaintea avertizărilor că ciclonul din Queensland va fi cel mai grav din 2011 până acum. Sistemul de alertă rămâne valabil câteva ore după ce furtuna va traversa coasta între Boewn și Plaja Airlie, scrie BBC. 

„Suntem pregătiți pentru o zi lungă și dură”, a spus premierul Annastacia Palaszczuk. „Intensitatea și ferocitatea vântulului vor crește treptat. Toată lumea este în adăpost”. Furnizorii de electrictate au anunțat că nu se știe când vor putea fi reconectate locuințele la curentul electric. 

„Primim informații despre acoperișuri care au zburat, chiar și în unele dintre sediile noastre din Whitsundays”, a spus comisarul adjunct de poliție Steve Gollschewski. 

Cineva a comparat vântul cu „trenurile de marfă care vin și din dreapta și din stânga cu viteză”.  „Copaciii o iau razna. Locul pur și simplu se cutremură în continuu”, a descris bărbatul, numit doar Charlie în presa australiană. 

Meteorologii au amânat de două ori previziunile referitoare la momentul în care va lovi ciclonul. 

Palaszczuk a descris fenomenul ca pe „un monstru” și l-a comparat cu Ciclonul Yasi, care a devastat orașe întregi și a inundat adăposturile primăriilor. Ea a spus că evacuările de urgență de ieri au fost, probabil, cele mai extinse din istoria statului din nord-estul Australiei. 

Azi sunt așteptate în zone ploi de 150-500 mm, iar polițiștii au avertizat populația să se ferească de liniile electrice căzute la pământ pentru că sunt letale. Există provizii de hrană și combustibil, iar armata este în poziție de stand-by, să intervină la nevoie. Consiliul de Asigurări al Australiei a declarat ciclonul „catastrofă”. S-au construit adăposturi în zone mai înalte pentru cei care nu au unde să meargă.