Ciclon mediteranean peste România. Fenomene meteo extreme, cu ploi torențiale și grindină

Ciclon mediteranean peste România. Fenomene meteo extreme, cu ploi torențiale și grindină

Vremea s-a înrăutățit în ultimele zile în toată țara, iar situația nu se va schimba nici în această săptămână. Meteorologii au transmis că nicio regiune nu va scăpa de fenomene extreme. Ciclonul mediteranean se va manifesta mult mai intens în sudul și vestul țării

Elena Mateescu, directorul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM) a spus că pe parcursul lunii mai au fost înregistratți 109 de l/mp în județul Reșița, una dintre cele mai afectate zone de ploile torențiale. Meteorologul a explicat că numai luni, 29 mai, s-au adunat 51 l/mp într-o singură oră în timp ce media lunară în acest județ este de 60 de l/mă.

„Când ciclonii mediteraneeni devin activi, avem precipitaţii bogate, mai ales în regiunile vestice, zone cu depresiuni joase. Aceste tipuri de fenomene aduc, punctiform, media de precipitaţii a unei luni, indiferent de perioada în care ne aflăm. Trebuie să ne aşteptăm la astfel de fenomene şi în luna iunie, cea mai instabilă din an la noi”, a explicat directorul ANM.

Grindină și ploi torențiale

Prognoza meteo pentru ziua de marți, 30 mai, a arătat că vremea va fi caldă în cea mai mare parte a țării, dar instabilitatea atmosferică se va menține pronunțată în vestul și sud-vestul țării. Sunt așteptate în această după-amiază ploi însoțite de descărcări electice și intensificări ale vântului și posibil și vijelii în Banat, local în Crişana, Oltenia şi vestul Transilvaniei. Meteorologii au transmis că izolat va cădea și grindină, dar cantitățile de apă vor depăși depăşi 25-35 l/mp, mai ales, în Carpaţii Occidentali, vestul Carpaţilor Meridionali şi în Dealurile de Vest.

Cerul o să fie variabil în restul țării și va avea unele înnorări după-amiaza, când sunt așteptate ploi de scurtă durată şi descărcări electrice, în special în zonele deluroase ale Munteniei, în sudul Dobrogei şi în zonele montane. Vântul va sufla slab şi moderat pe toată durata zilei. Mercurul din termometre va urca până la valoarea de 29 de grade Celsius, iar minile se vor situa între 8 și 18 grade Celsius.
ANM a transmis că cerul o să fie variabil în București și va avea unele înnorări după-amiaza și seara. Probabilitatea de ploi de scurtă durată este redusă.  Vântul va sufla slab şi moderat. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 28 grade Celsius, iar minimele zilei se vor încadrea între 12 și 15 grade Celsius.

Vremea nu se îmbunătățește în ultima zi de primăvară

Vremea o să fie caldă în ultima zi de primăvară în majoritatea regiunilor, dar instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată după-amiaza şi seara în Crişana, Banat, vestul Transilvaniei şi nordul Olteniei. Meteorologii au anunțat că sunt așteptate ploi însoțite de descărcări electricce și intensificări ale vântului în zona Carpaţilor Occidentali şi Carpaţilor Meridionali. De asemenea, în unele zone vor fi ploi torențiale și căderi de grindină.

Cerul o să fie variabil în restul țării și vor fi ploi de scurtă durată. Temperaturile maxime se vor situa între 21 şi 29 grade Celsius, în timp ce minimele zilei vor coborî până la valoarea de 9 grade Celsius. Cele mai scăzute valori termice vor fi înregistrate în depresiunile intramontane. Vremea o să fie frumoasă în București, iar maxima zilei va fi de 29 de grade Celsius și minute de 12 grade Celsius, potrivit RomâniaTV.