La CIA se VORBEA de MOARTEA lui Ceaușescu. ENIGMATICA ședință, cu 3 ani și 3 zile înainte de execuția de la Târgoviște

La CIA se VORBEA de MOARTEA lui Ceaușescu. ENIGMATICA ședință, cu 3 ani și 3 zile înainte de execuția de la Târgoviște

Pe 22 decembrie 1986, mai mulți experți s-au strâns în Washington pentru a discuta despre iminența unei crize în România. Moartea lui Nicolae Ceaușescu era considerată un motor al schimbării

Un memorandum din 1986 al CIA, care relatează pregătirile pentru o întâlnire a unor experți în probleme de politică externă ai serviciilor secrete americane, vorbește concret de moartea lui Nicolae Ceaușescu.

Execuția soților Elena și Nicolae Ceaușescu a fost un eveniment ce a părut mult timp rezultatul ”febrei” zilelor Revoluției din 1989, dictat de imposibilitatea Frontului Salvării Naționale de a stăpâni fenimenul ”teroriștilor”. Acum, la 27 de ani, Parchetul General susține că are elemente care să facă lumină și asupra acestei decizii, susținând că, anterior execuției, au avut loc 3 tentative de asasinare a cuplului prezidențial.

Ne puteți urmări și pe Google News

Coincidență sau poate doar rezultatul unei informări perfecte asupra a ceea ce avea să se întâmple peste exact 3 ani și 3 zile, la 25 decembrie 1989, specialiștii care s-au strâns la Washington par să descrie perfect desfășurarea evenimentelor ulterioare din România.

Sfârșitul vacanței de iarnă e perioada ideală pentru povești de spionaj sau pentru teorii ale conspirațiilor, vă ofer suportul pentru ele, ferindu-mă de prea multe comentarii: o telegramă adresată directorului Agenției Centrale de Informații (CIA) de către ofițerul de informații pentru Europa. Telegrama este declasificată parțial, dar partea devenită publică în decembrie 2016 este concludentă.

 

Ședința a durat 2 ore

 

Documentul este un convocator din 17 decembrie 1986 pentru o ședință din 22 decembrie. Sunt chemați experți ai serviciilor, Armatei și ai unor instituții civile. Tema discuției era: ”România: Criză incipientă?”

Venirea la Kremlin a lui Mihail Gorbaciov a însemnat o serie de schimbări în Blocul comunist care au dus la răsturnarea totală a sistemului. Adversar al acestor ”slăbiri de autoritate”, Ceaușescu a devenit un adversar al liderului URSS.

În acea perioadă, pentru noi, cei din lagărul comunist, părea că regimurile dictatoriale din Europa de Est nici măcar nu se clatină, dar să mai vorbim de o ”criză” a lor. Americanii, se pare, aveau o imagine mai clară. Cei mai optimiști dintre românii de rând sperau, cel mult, la o îmbunătățire a vieții, prin cedarea lui Ceaușescu în fața modelului de ”glaznost” al lui Mihail Gorbaciov.

”Am rezervat camera de conferințe a  National Intelligence Council, camera 7E62, de la 1400 la 1600, pentru luni, 22 decembrie, pentru o discuție integrată asupra semnelor creșterii instabilității în România.

Dacă o criză politică va izbucni în România, cel mai probabil ea va fi precipitată de:

-moartea lui Ceaușescu sau o incapacitate severă a sa;

-o ”lovitură de palat” instrumentată de un grup sau de grupuri (încă nedefinite) care se opun proastei conduceri a lui Ceaușescu; sau/și

-o ”scânteie” de proteste spontane dar puternice acțiuni de protest în toată țara.

Comunitățile politică și de spionaj sunt destul de bine pregătite pentru primele două variante, ca și pentru eventualul rol pe care l-ar putea juca Securitatea, militarii, clanul Ceaușescu și URSS. Ar putea apărea și alte scenarii ale crizei pe care să le luăm în considerare, dar ultimul și cel mai puțin documentat dintre ele ( cel al revoltei populare n.n.) este principala mea preocupare.”

 

Ședințele despre România erau anuale

 

”Ultimul Memorandum pentru Holders (datat decembrie 1985) de la SNIE 12.7 – 83 a fost ”România – Perspectivă asupra lui Ceaușescu”, pare să rămână valabil, ca o prognoză asupra impactului unei crize interne în România. Subiectul de acum dacă este iminentă criza și ce decizii să luăm. La întâlnirea de luni se va pune accentul pe îmbunătățirea mecanismelor de atenționare.”