Christo, artistul care împacheta locuri emblematice: Îți trebuie mai mult curaj să creezi

Christo, artistul care împacheta locuri emblematice: Îți trebuie mai mult curaj să creezi

În toată cariera sa a făcut o artă catalogată de critici la limita între decorativ și arhitectural. Povestea vieții lui Christo, cunoscutul artist care a decedat, duminică, la New York, la 84 de ani, e fascinantă.

Pe numele său Christo Vladimirov Javacheff, artistul s-a născut în Bulgaria. Împreună cu soţia sa, Jeanne-Claude, au format unul din cele mai mediatizate cupluri din arta contemporană pe care au marcat-o cu operele lor neobișnuite, care au necesitat ani de concepţie şi milioane de dolari pentru a fi puse în operă, pentru a dura, în final, numai câteva zile, în unele cazuri.

”Cred că este nevoie de mult mai mult curaj pentru a crea lucruri care dispar decât pentru a crea lucruri care vor rămâne”,  spunea artistul. Instalațiile lor artistice, care presupun ”împachetarea” unor clădiri sau locuri emblematice din lume, au devenit celebre.

Amintim câteva: Reichstagul din Berlin (primul parlament german), Pont Neuf din Paris, domul din Koln, coasta Little Bay din Sydney, porţile textile din Central Park, New York.  Potrivit criticilor, Christo a generat un gen artistic nou, și anume ”împachetarea spaţiului”, acoperind cu țesături Pont-Neuf la Paris (1985) şi Reichstagul la Berlin (1995), printre altele. În 2016, artistul a realizat pe apele lacului Iseo din nordul Italiei proiectul ”The Floating Piers” (Cheiul plutitor).

Lucrările impresionează deopotrivă estetic (pentru că ascund repere impunătoare) şi prin anvergura proiectelor. Împreună cu soţia sa, Christo a reuşit performanţa de a concepe un ”pachet de aer” de 5.600 m3, ridicat de cele mai mari macarale existente în Europa în anul 1968 şi lăsat în suspensie timp de 10 ore. A fost, la momentul respectiv, cea mai mare structură gonflabilă construită vreodată.

Un alt proiect, Surrounded Islands (1983) a vizat înconjurarea a 11 insule din golful Biscayne, Miami, cu fâşii uriaşe de polipropilen roz, instalația fiind vizibilă timp de două săptămâni, notează Însemnări din subterană.

Conform reprezentanților artistului, o operă de artă temporară a lui Christo era programată, anul viitor la Paris, Franța, ”Arcul de Triumf învelit”, în perioada 18 septembrie - 3 octombrie 2021. În plus, o expoziție majoră despre orera și viața artistului va avea vernisajul pe 1 iulie, la Centrul Georges Pompidou, și va putea fi vizitată până în19 octombrie 2020.

Născut la 13 iunie 1935 în localitatea Gabrovo din Bulgaria, Christo a fugit în 1956, pe când era student, de regimul comunist şi realismul sovietic predat la Facultatea de Arte din Sofia. A fugit la Paris, capitala artelor, unde, doi ani mai târziu și-a cunoscut jumătatea.

Jeanne-Claude Denat de Guillebon (născută tot la 13 iunie 1935, la Casablanca, în Maroc) i-a fost nu doar soție, până în momentul morții sale, în 2009, ci și parteneră artistică. Cei doi s-au mutat la New York şi au obţinut cetăţenia americană. Într-o scrisoare din 1958, Christo scria: „Frumusețea, știința și arta vor triumfa întotdeauna”.

Sursa foto: Facebook / Christo and Jeanne-Claude Official

Ne puteți urmări și pe Google News