Chirac, inculpat

Chirac, inculpat

Fostul presedinte francez Jacques Chirac a fost inculpat oficial de un judecator parizian pentru deturnare de fonduri in perioada in care era primar al Parisului, a anuntat ieri Jean Veil, avocatul fostului lider de la Elysee, citat de AFP.

Este pentru prima data cand un fost presedinte francez este cercetat de justitie. Chirac a fost inculpat in dosarul angajarilor fictive de la Primaria Parisului, un caz datand dinainte de 1995, in care o serie de persoane angajate si platite de primarie au lucrat de fapt pentru partidul lui Chirac, Adunarea pentru Republica, devenita in prezent Uniunea pentru o Miscare Populara, partid aflat la putere.

Dupa 12 ani la conducerea statului francez, Chirac a fost inlocuit pe 16 mai de liderul UMP, Nicolas Sarkozy, pierzandu-si pe 17 iunie imunitatea de care benficia in calitate de presedinte.

Intr-un articol publicat miercuri in cotidianul „Le Monde”, Jacques Chirac recunoaste ca a „dorit sau a aprobat” recrutarile de angajati, deoarece acestea erau „atat legitime, cat si necesare”. „Niciodata mijloacele orasului Paris nu au fost puse in slujba altor ambitii decat cea de a actiona pentru pariziene si parizieni. Niciodata nu a fost vorba de imbogatire personala”, scrie Chirac, care da asigurari ca angajarile au fost „aprobate” de „consiliul municipal”.

Ne puteți urmări și pe Google News