Chipul lui Navalnîi, pictat pe o stradă din Chișinău. Video

Chipul lui Navalnîi, pictat pe o stradă din Chișinău. Video Alexei Navalnîi, în închisoare /Sursa foto: twitter

Chipul lui Alexei Navalnîi, opozantul regimului Putin, ucis într-o închisoare din Siberia unde ispășea o sentință politică de 19 ani, a fost pictat pe o stradă din Chișinău.

Chipul dizidentului rus Alexei Navalnîi, ucis de regimul Putin într-o închisoare din Siberia a fost pictat pe un perete din centrul Chișinăului.

Pictură murală în memoria opozantului Alexei Navalnîi

Pictura murală cu chipul dizidentului rus a fost realizată de un grup de artiști din Republica Moldova. Aceștia au lucrat timp de peste cinci ore pentru a finaliza lucrarea.

Desenul, realizat în stil graffiti, face parte din campania publicației moldovene Agora intitulată „Privește în esență”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pictura murală reprezentându-l pe opozantul regimului Putin Alexei Navalnîi, a fost realizată pe gardul Stadionului Republican.

Acest gard a fost dat spre utilizare artiștilor grafici din Republica Moldova de Primăria Chișinău în anul 2020.

Chipul lui Navalnîi, pictat la Chișinău

Chipul lui Navalnîi, pictat la Chișinău / sursa foto: captură video

Un martir al Rusiei

Reamintim că principalul opozant al regimului Putin, Alexei Navalnîi, a fost declarat mort în colonia penitenciară de dincolo de Cercul Polar în care a fost aruncat de liderul de la Kremlin, pe 16 februarie.

Anunțul cu privire la moartea dizidentului a fost făcut de serviciul penitenciar din regiunea Iamalia-Neneția, unde Navaknîi ispășea o pedeapsă politică de 19 ani de pușcărie.

Oficialii ruși au susținut că Alexei Navalnîi, care anterior a fost otrăvit de oamenii regimului Putin, s-ar fi simțit rău după o plimbare în aer liber. Oficialii regimului autoritar de la Kremlin au susținut că opozantul ar fi fost găsit mort, în celulă, după plimbare, și că personalul medical chematnu a reuşit să îl resusciteze.

Putin acuzat de uciderea lui Navalnîi

Trupul lui Aleksei Navalnîi ar fi fost depus, sub pază strictă, într-un alt loc decât cel în care se țin de obicei cadavrele deținuților, iar presa din Federația Rusă a anunțat că medicilor nu le-a fost permis să facă autopsia. Mai mult, surse din presa rusă au precizat că trupul dizidentului era plin de vântătâi.

Primul care l-a acuzat pe Putin de uciderea lui Navalnîi a fost omul de afaceri și opozantul aflat în exil Mihail Hodorkovski. „Inddiferent de cauza formală, responsabilitatea pentru moartea prematură este purtată personal de Vladimir Putin, care mai întâi a autorizat otrăvirea lui Alexei și apoi l-a aruncat în închisoare”, a spus acesta.

Opinia publică mondială, inclusiv din Rusia, precum și majoritatea statelor democratice - cu excepția notabilă a președintelui brazilian de extremă stânga Lula da Silva - îl consideră responsabil de moartea lui Navaknîi pe Vladimir Putin, acuzații respinse de Kremlin. Dar furia dictatorului pare să nu fi fost potolită nici de moartea dizidentului, având în vedere că mamei acestuia i s-a dat de ales între a organiza o înmormântare secretă, fără public, sau înmormântarea acestuia, de către autorități, în colonia din Siberia, iar fratele lui Alexei Navalnîi a fost dat în urmărire națională.