Teoretic, este posibil ca impactul cu un asteroid să provoace o situație de urgență planetară, dacă nu chiar extincția vieții pe Pământ. Din acest motiv, savanți de pe tot globul încearcă să-și imagineze metode de a devia asteroizii „Armageddon”, dacă aceștia se apropie periculos de mult de planeta noastră.
Americanii sunt primii care au luat în serios această amenințare, La sfârșitul anului 2021 sau începutul anului 2022, Statele Unite vor lansa o navă spațială robotizată pentru a intercepta doi asteroizi relativ aproape de Pământ.
Un an mai târziu, nava spațială a NASA va lovi cel mai mic dintre cele două corpuri stâncoase pentru a vedea cât de mult poate schimba traiectoria asteroidului. Va fi prima încercare adin istoria umanității de a schimba cursul unui corp ceresc.
Chinezii vor să protejeze întreaga lume
China e dornică să-și afirme și ea statutul de superputere prin protejarea Pământului. Cercetătorii chinezi au, însă, o idee diferită de a americanilor. Vor să folosească peste 20 dintre cele mai mari rachete ale lor pentru schimba traiectoria asteroizilor Armaghedonului periculoși dacă aceștia se află pe un curs de coliziune cu Pământul.
La Centrul Național de Științe Spațiale din China, cercetătorii au făcut simulări care arată că 23 de rachete spațiale chinezeti de tipul Long March: care lovesc simultan ar putea devia un asteroid masiv de la traiectoria sa inițială suficient de mult pentru a evita coliziunea.
Calculele lor se bazează pe calculele făcute cu privire la un asteroid numit Bennu, care orbitează în jurul soarelui. Acest asteroid este aproximativ de dimensiunile Empire State Building. Aparține unei clase de asteroizi care au potențialul de a provoca daune regionale sau continentale. Există, însă, și asteroizii care au peste 1 kilometru și care ar putea declanșa o catastrofă planetară . Centrul științific din China a citat un studiu publicat recent în Icarus, un jurnal despre știința planetară. Rachetele Long March sunt cheia ambițiilor spațiale pe termen scurt ale Chinei - de la livrarea modulelor stației spațiale la lansarea sondelor pe Lună și Marte. China a lansat cu succes șase astfel de rachete începând din 2016, ultima provocând anumite probleme de siguranță, deoarece rămășițele sale au reintrat în atmosferă .
Savanții cred că ideea cercetătorilor chinezi ar putea funcționa
"Prin creșterea masei care lovește asteroidul, fizica simplă ar trebui să asigure un efect mult mai mare", spune Alan Fitzsimmons de la Centrul de Cercetare Astrofizică de la Universitatea Queen din Belfast. Omul de știință spune, însă, funcționarea efectivă a unei astfel de acțiuni trebuie studiată în detaliu.
Riscurile sunt nici, estimează experții
Estimările actuale arată că există un rusc de aproximativ 1% ca un asteroid cu o lățime de 100 de metri să lovească Pământul în următorii 100 de ani, spune profesorul Gareth Collins la Imperial College din Londra.
Modificarea traiectoriei unui asteroid prezintă un risc mai mic decât un bombardament nuclear asupra corpului ceresc. Armele nucleare ar putea sfărâma asteroidul. dar fragmentele rămase nu-și vor schimba traiectoria, scrie Jerusalem Post.