Evenimentul Zilei > International > China. Uriaș program de modificare a vremii. 560.000 de manipulări meteo
China. Uriaș program de modificare a vremii. 560.000 de manipulări meteo

China. Uriaș program de modificare a vremii. 560.000 de manipulări meteo

Beijingul a anunțat, la începutul acestei luni, că dorește să dea un impuls programului său de „modificare meteorologică”. Acest program, puțin cunoscut, reprezintă un efort fără comparație în lume în a controla ploile sau cerul senin.

Mai puțin grindină, mai mult soare la ceremonii

În principal, tehnicile de modificare a vremii caută, mai presus de toate, să provoace ploaia. Este vorba de șaș numita tehnologie de „însămânțare a norilor”: compușii chimici, cum ar fi iodura de argint, sunt trimiși în norii cumulus unde atrag vaporii de apă și le transformă în cristale. Dintr-o dată, aceste noi particule devin prea grele pentru a rămâne în nori și cad din cer, transformându-se în ploaie pe măsură ce aerul se încălzește.

Aceleași procese pot preveni, de asemenea, furtunile de grindină care reprezintă o problemă recurentă, în special în sudul Chinei. În acest caz, „însămânțarea” ar trebui să accelereze precipitațiile, ceea ce împiedică formarea de „bile” mari de grindină.

Pe de altă parte, China „folosește din ce în ce mai mult manipularea meteorologica pentru a evita vremea rea ​​în timpul evenimentelor majore”, au declarat trei cercetători taiwanezi care au studiat aspectele politice ale acestui program, într-un articol publicat în 2017.

Biroul meteorologic chinez a emis chiar, în 2015, reguli care trebuie respectate pentru a avea dreptul de a utiliza aceste tehnici în timpul evenimentelor locale sau naționale. În special, trebuie ca mai mult de 1.000 de persoane trebuie să participe la un astfel de eveniment, care trebuie să aibă și o valoare economică, culturală sau politică evidente.

PAGINA ANTERIOARA CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE