Avioane de luptă chineze au intrat sâmbătă, a doua zi consecutiv, în spaţiul aerian taiwanez, transmite dpa. Motivul? Vizita americană la nivel înalt.
Cotidianul Global Times din China a afirmat că „nu este un avertisment, ci o repetiţie pentru ocuparea Taiwanului”.
Ministerul apărării de la Taipei a comunicat că au trecut linia de demarcaţie din Strâmtoarea Taiwanului cel puţin 19 avioane de vânătoare şi bombardiere chineze, inclusiv o aeronavă antisubmarin.
Un incident similar avusese loc şi vineri. Zilele acestea, la Taipei se află în vizită oficiali din Japonia şi SUA, printre care subsecretarul de stat american Keith Krach, oficialul cu rangul cel mai înalt de la Washington care a ajuns în Taiwan în ultimele decenii.
Beijingul nu recunoaşte independenţa Taiwanului şi consideră insula parte a teritoriului chinez. Presa de stat din China a ameninţat că preşedinta taiwaneză Tsai Ing-wen va fi „ştearsă de pe faţa pământului”. Un editorial din Global Times avertizează că China „este hotărâtă să ia orice măsuri necesare, inclusiv opţiuni militare”, pentru a împiedica strângerea relaţiilor între Taiwan şi Statele Unite.
Tsai, Krach, şi fostul premier japonez Yoshiro Mori i-au adus sâmbătă un omagiu fostului preşedinte taiwanez Lee Teng-hui, decedat în 30 iulie, pentru rolul în democratizarea Taiwanului în cei 12 ani de mandat. Au transmis condoleanţe, ca prieteni apropiaţi ai lui Lee, fostul prim-ministru nipon Shinzo Abe şi liderul tibetan Dalai Lama.
Incursiunile aeriene chineze au oferit reprezentanţilor americani şi japonezi prezenţi în Taiwan ocazia să simtă direct acţiunile de intimidare din partea Chinei, a apreciat analistul Su Tzu-yun de la Institutul de Cercetări pentru Apărarea Naţională şi Securitate finanţat de guvernul de la Taipei.
Conflict între Australia și China, în Marea Chinei de Sud
China va ataca Taiwanul dacă nu va exista altă modalitate de a opri acest stat să devină independent
„Dacă se va pierde posibilitatea unei reîntregiri pașnice, forțele armate ale poporului vor lua – împreună cu întreaga națiune, inclusiv cei din Taiwan – toate măsurile necesare pentru a distruge orice complot sau acțiuni separatiste”, a declarat Li Zuocheng, șeful Direcției Statelor Unite comune și membru al Comisiei Militare Centrale, în urmă cu doar câteva săptămâni.
„Nu putem să promitem că vom abandona utilizarea forței și ne rezervăm opțiunea de a lua toate măsurile necesare pentru a stabiliza și controla situația din Strâmtoarea Taiwanului”, a mai adăugat acesta