China trimite zeci de avioane de război în proximitatea Taiwanului. Drept răspuns, Guvernul insulei anunță mobilizarea mai multor avioane de luptă

SUA-China. Sursa foto: Maxopphoto | Dreamstime.com

Marți, 21 iunie 2022, China trimitea 29 de avioane de război în zona de identificare a apărării aeriene (ADIZ), autorevendicată de Taiwan, conform declarației Ministerului Apărării insulei. Sursa spune că Armata Populară de Eliberare (PLA) a trimis avioane de luptă, avioane de avertizare timpurie și de control, aeronave de război electronic, avioane antisubmarin, aeronave de informații electronice, dar și avioane de realimentare în aer.

Astfel, acesta reprezintă al treilea cel mai mare număr de aeronave chinezești trimise în așa-zisul spațiu aerian taiwanez, de la începutul anului 2022, iar o misiune similară, în cadrul căreia China a trimis 30 de avioane de război, fusese desfășurată la mai puțin de o lună distanță de acțiunea de marți, 21 iunie, a statului chinez.

China trimite 29 de avioane de război în spațiul aerian controlat de Taiwan

Drept reacție, Taiwanul a mobilizat mai multe avioane de luptă cu rol de avertizare, pentru efectivele de avioane de război ale Chinei, utilizând inclusiv avertismente radio. Mai mult, armata taiwaneză a desfășurat sisteme de rachete de apărare aeriană, cu scopul de a monitoriza activitățile în zonă, spune ministrul Apărării Taiwanului. Printre aeronavele chineze care au survolat spațiul aerian al Taiwanului se numără avioanele J-11, mai adaugă acesta.

În urmă cu mai bine de 70 de ani, după încheierea războiului civil chinez, naționaliștii s-au retras pe insula Taiwan, pe care au și revendicat-o, ceea ce a nemulțumit Partidul Comunist Chinez (PCC), care vede insula drept parte a teritoriului Chinei.

Astfel de zboruri militare desfășurate de Armata Chinei în zona Taiwanului au devenit o rutină în ultimii ani, Beijingul dorind astfel să mențină o presiune asupra insulei democratice.

SUA se implică în problema Taiwanului

Zona de identificare a apărării aeriene (ADIZ) nu este sinonimă cu spațiul aerian suveran, definit de dreptul internațional drept zonă de 12 mile marine de la țărmul unui teritoriu.

ADIZ  se impune unilateral, fiind denumită, conform Administrației Federale a Aviației din SUA drept „o zonă desemnată a spațiului aerian deasupra uscatului sau a apei, în interiorul căreia o țară solicită identificarea imediată și pozitivă, localizarea și controlul traficului aerian al aeronavelor în interesul securității naționale a țării".

China anunță că va lupta pănă la capăt împotriva dorinței de independență a Taiwanului

SUA s-a angajat în susținerea insulei Taiwan împotriva amenințărilor Chinei. Ministrul chinez al Apărării, Wei Fenghe, condamnă Washingtonul pentru implicarea în conflict, anunțând că Armata chineză „va lupta până la capăt" pentru a împiedica independența Taiwanului, argumentând faptul că strâmtoarea Taiwan „nu este apă internațională".

„Apele Strâmtorii Taiwan se întind de la coastele de pe ambele părți ale Strâmtorii până la linia mediană a Strâmtorii și sunt apele interne, marea teritorială, zona contiguă și zona economică exclusivă a Chinei, în această ordine", spune purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Wang Wenbin, într-o informare redactată pe 13 iunie, citând Convenția Națiunilor Unite privind dreptul mării, dar și legislația internă a Chinei, conform CNN.