China și Japonia, în plin scandal. Motivul, apa din Fukushima

Sursa foto: EVZ

La începutul acestei săptămâni, Japonia a anunțat că va elibera mai mult de un milion de tone de apă în Oceanul Pacific, din centrala nucleară Fukushima care a fost distrusă de un incendiu. China a cerut vicepremierului japonez Taro Aso să bea apă radioactivă după ce a spus că este apă potabilă.

Japonezii susțin că apa va fi tratată și diluată înainte de eliberare, astfel încât nivelurile de radiații să fie sub cele stabilite pentru apa potabilă.

Chinezii cer vicepremierului japonez să „bea el însuși apa”

Decizia s-a confruntat cu reacții adverse din partea vecinilor Japoniei, ministerul de externe al Chinei numind această măsură „extrem de iresponsabilă” și una care va „afecta grav sănătatea și siguranța publică internațională și interesele vitale ale oamenilor din țările vecine”.

Vorbind la o conferință de presă marți, 13 aprilie, Aso a spus: „Am auzit că nu vom avea nicio problemă dacă bem [apa]”.

Ca răspuns la comentariile sale, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe chinez Zhao Lijian i-a cerut vicepremierului să bea el însuși apa.

„Un oficial japonez a spus că este în regulă dacă bem această apă, așa că vă rog să o beți”, a spus el.

Istoria nu uită - boala Minamata

El a îndemnat guvernul să-și reconsidere decizia - „Japonia nu ar trebui să uite de tragedia istorică”, a adăugat el făcând referire la Minamata.

Boala Minamata este un sindrom neurologic cauzat de otrăvirea severă a mercurului. Între 1932 și 1968, Chisso Corporation, o fabrică chimică, a eliberat în mare cantități mari de apă contaminată cu mercur.

Boala, care a afectat mii de vieți, a fost recunoscută oficial de guvernul japonez în 1968.

„Pentru a proteja interesele publice internaționale și sănătatea și siguranța poporului chinez, China și-a exprimat îngrijorarea gravă a părții japoneze prin canalul diplomatic”, a spus Zhao.

Greenpeace a luat poziție

În octombrie 2020, Greenpeace a avertizat guvernul Japoniei că apa contaminată la Fukushima conține o substanță radioactivă care ar putea schimba ADN-ul uman.

Într-un raport din 2020, Greenpeace presupune că apa conține „niveluri periculoase de carbon-14, care are„ potențialul de a deteriora ADN-ul uman ”.

Cu toate acestea, planul a fost susținut de Agenția Internațională pentru Energie Atomică, care spune că eliminarea apelor uzate are loc deja în întreaga lume.

„Eliberarea în ocean se face în altă parte. Nu este ceva nou. Nu există scandal aici ”, a declarat directorul general al AIEA, Rafael Mariano Grossi, conform BBC.

Oamenii de știință au declarat pentru BBC că urmele elementelor rămase în apă vor fi dăunătoare pentru oameni numai în doze mari și că, cu diluare, riscul pentru oameni este nedetectabil din punct de vedere științific.

De asemenea, au observat că mai multe radiații au fost eliberate în Oceanul Pacific prin testele efectuate de SUA, Marea Britanie și Franța între 1940 și 1960, transmite unilad.co.uk.