China mai face un pas spre abandonarea politicii sale controversate de restricționare a nașterilor.
Banca centrală a Chinei a publicat miercuri un document de lucru care sugerează că țara ar trebui să renunțe la limitarea numărului de copii pe care oamenii îi pot avea. Documentul sugerează, negru pe alb, autorităților „să liberalizeze pe deplin și să încurajeze nașterile”.
Se va renunța la „politica privind un singur copil”?
Pe măsură ce populația Chinei a început să îmbătrânească, autoritățile chineze au început cu câțiva ani în urmă să renunțe la „politica privind un singur copil” și să permită oamenilor să aibă doi copii. Cu toate acestea, nașterile au continuat să scadă. În 2020, scăderea a fost de 15%. Șu mai îngrijorător este faătul că 2020 a fost al patrulea an consecutiv de declin.
Spionul din coasta lui Putin a fost condamnat! Ce informații le-a transmis polonezilor?
„Pentru a atinge obiectivele pe termen lung, în 2035, China ar trebui să liberalizeze și să încurajeze pe deplin nașterea și să elimine dificultățile (cu care se confruntă femeile) în timpul sarcinii, nașterii, al grădiniței și înscrierii școlare prin toate mijloacele (posibile)”.
Documentul, care are de 22 de pagini, este datat 26 martie, dar a fost distribuit public abia miercuri, ceea ce pare să sugereze că a fost avizat de forurile superioare de partid și de stat. Cu toate astea, în document se afirmă că opiniile autorilor nu reprezintă punctul de vedere oficial al băncii centrale. Ideea de a renunța la restricțiile privind nașterile nu reprezintă o noutate. Problema s-a pus în discuție și la nivel înalt, liderii comuniști de la Beijing încercând să vadî ce e de făcut pentru a stopa populației îmbătrânirea populației.
Bomba demografică, un atu în confruntarea cu SUA și India
Una dintre principalele preocupări ale Chinei este impactul pe care aceste schimbări demografice l-ar putea avea asupra dezvoltării economice a țării.
Aceasta este și întrebarea la care cercetătorii de la Banca Poporului din China au încercat să răspundă. Ei susțin că problemele demografice pe care le are în prezent pun China într-un dezavantaj economic față de SUA și India.
O țară UE dă bani românilor care vin în vacanță. Măsuri disperate pentru salvarea turismului
„Dacă țara noastră a redus decalajul față de SUA în ultimii 40 de ani, bazându-se pe o forțaă de muncă ieftină și pe avantajul unei populații uriașe, pe ce se poate baza pe ea în următorii 30 de ani? Merită să ne gândim la acest lucru ”, scriu autorii.
Mai mult, cercetătorii chinezi susțin că, spre deosebire de Chinam Statele Unite ale Americii beneficiază de imigrație pentru a-și întineri forța de muncă. Cțt privește India, atât din punct de vedere al populației, cât și al forței de muncă. această țară va depăși în curând China, se arată în document.
Din 2019 până în 2050, populația Chinei va scădea cu 2,2%, în timp ce cea a SUA va crește cu 15%, se arată în ziar, citând estimările ONU.
Autorii au adăugat că procentul forței de muncă a Chinei scade și își va pierde avantajul față de cel al SUA în următoarele decenii.
În 2019, forța de muncă a Chinei ca proporție din populația totală a fost cu 5,4 puncte procentuale mai mare decât în SUA. Cu toate acestea, până în 2050, proporția forței de muncă a Chinei va fi cu 1,3 puncte procentuale mai mică decât în SUA.
Populația îmbătrânită a Chinei
În planul cincinal de dezvoltarea economică, lansat în martie, conducerea comunistă de la Beijing trece combaterea efectelor îmbătrânirii populației printre prioritățile sale. Cu toate acestea, nu au eliminat interdicția impusă familiilor chineze de a avea mai mult de doi copii.
"Dacă există o ușoară ezitare, (vom) pierde fereastra de oportunitate pentru ca politica nașterilor să răspundă tranziției demografice și vom repeta greșeala țărilor dezvoltate", susțin cercetătorii, care afirmă că progresele educaționale și tehnologice sunt insuficiente pentru a contracara îmbătrânirea și scăderea populației.
Lovitură de teatru în conflictul ucrainean! SUA dă înapoi în fața Rusiei? E vorba de Marea Neagră
În lucrare se vorbește, e asemenea, despre faptul că îmbătrânirea populației din China este mai severă decât cea din țărilw dezvoltate. Mai mult, autorii afirmă că țările care au o problemă legată de îmbătrânire a populației tind să fie mai bogate, cu un PIB pe cap de locuitor dublu față de China. Acest lucru duce la probleme sociale. Astfel, când segmentul mai în vârstă al populației începe să vândă proprietăți, acțiuni și obligațiuni pentru a-și asigura o bătrânețe liniștită, forța de muncă care ar putea cumpără acele active ar fi egală ca număr cu vărstnicii, ceea ce ar putea duce la creșterea presiunii asupra prețurilor.
În ciuda tuturor acestor argumente, o decizie a liderilor comuniști nu este așteptată prea curțnd. Discuțiile se vor relua, însă, după ce autoritățile chineze vor publica rezultatele ultimului recensământ la sfârșitul acestei luni, scrie cnbc.com,