China se pregătește de Război, SUA îi îndeamnă pe chinezi să răstoarne regimul Comunist

China se pregătește de Război, SUA îi îndeamnă pe chinezi să răstoarne regimul Comunist Donald Trump și Xi Jinping. Sursa foto: Arhiva EVZ

Retorica de „Război Rece” amenință să înghețe relațiile dintre Statele Unite și China, cele mai mari economii ale lumii, cu riscul unui conflict militar deschis.

În ultimele trei luni, retorica Washingtonului și Beijingului a escaladat ajungând la niveluri nemaiatinse până acum de decenii.

Și nu este vorba doar de retorică.

La vârful regimului Xi Jinping există temeri că o coaliție condusă de Statele Unite ar putea pune în pericol însăși existența puterii de la Beijing.

Ne puteți urmări și pe Google News

Un studiu intern al Ministerului chinez al Securității Statului, citat de Reuters, avertizează că Beijingul trebuie să fie pregătit pentru „scenariul cel mai rău, cel al confruntării militare”.

„Raportul, prezentat la începutul lunii trecute principalilor lideri de la Beijing, inclusiv președintelui Xi Jinping, conchide că sentimentul mondial anti-chinez este la cel mai înalt nivel de la represiunea din Piața Tienanmen, din 1989”, a relatat Reuters.

„În consecință, Beijingul se confruntă cu un val de sentimente anti-chineze dirijat de Statele Unite ca urmare a pandemiei și trebuie să fie pregătit în cel mai rău dintre scenarii pentru o confruntare armată între cele două puteri mondiale”, a mai spus agenția de presă.

În ultima perioadă, președintele american Donald Trump și secretarul de stat Mike Pompeo au lansat un tir de baraj împotriva regimului de la Beijing.

Săptămâna trecută, Trump a afirmat că a văzut dovezi care îi dădea „un grad mare de certitudine” că COVID-19 provine dintr-un laborator din Wuhan, lucru negat categoric de China.

Ulterior, Mike Pompeo a declarat că Statele Unite dețin „dovezi uriașe” că virusul SARS-CoV-2, aflat la originea actualei pandemii, a scăpat din Laboratorul de Virologie din Wuhan.

Anterior, Pompeo a acuzat Beijingul că a provocat „o enormă cantitate de durere” și „pierderi de vieți omenești” din cauza faptului că a ascuns existența virusului și apoi a faptului că acesta se poate transmite de la om la om.

În plus, Pompeo a acuzat China pentru că nu permite experților internaționali să viziteze laboratorul din Wuhan și nu le furnizează eșantioane care să fie folosite în cercetările de descoperire a unui vaccin.

Statele Unite nu sunt singure în această ofensivă împotriva Chinei.

Australia, Franța și Marea Britanie și-au manifestat și ele preocuparea față de lipsa de transparență a Chinei în gestionarea epidemiei de COVID-19.

De asemenea, Uniunea Europană și-a exprimat și ea îngrijorarea față de propaganda virulentă, aproape de intimidare, declanșată de China, pentru a contracara criticile la adresa sa.

Antoine Bondaz, de la Fundația de Studii Strategice de la Paris, a vorbit luna trecută despre provocările cu care UE și Europa se confruntă.

„China consideră Europa drept călcăiul lui Ahile al Occidentului. În logica ei, există Occidentul, și în interiorul său Statele Unite, care se opun Chinei din motive structurale și ideologice, și aliații lor europeni, care trebuie să rămână neutri în caz de conflict între China și SUA.”

Luni, la Washington, consilierul adjunct pentru securitate națională, Matthew Pottinger, a arătat răspicat că eforturile Chinei pentru a împiedica criticile, inclusiv pe cele din interior, sunt sortite eșecului.

Într-un discurs rostit în mandarină, el s-a adresat direct poporului chinez, evocând A Patra Mișcare. Pe 4 mai 1919, studenții s-au plasat în fruntea unei mișcări populare, după Primul Război Mondial.

„Când micile acte de bravură sunt eliminate de către guvern, urmează marile acte de bravură”, a spus Pottinger.

„Populismul democratic este mai puțin despre Stânga contra Dreapta. Este despre a le reaminti unora puțini că au nevoie de acordul celor mulți pentru a guverna. Când câțiva privilegiați se îndepărtează prea mult de popor și acționează doar pentru interesele lor, populismul este cel care îi trage înapoi sau îi aruncă peste bord”, a mai spus oficialul american.

Inutil să spunem că acest discurs a provocat o furtună.

Bonnie Glaser, directoare a China Power Project la Centrul pentr Studii Strategice din Washington, l-a calificat drept „discursul cel mai remarcabil pe care l-am auzit de la cineva, în întreaga administrație Trump”.

„Dacă ai fi membru al Partidului Comunist, ai putea interpreta (evocarea mișcării de la 4 mai) drept o încurajare a oamenilor de a contesta unele aspecte ale sistemului tău politic. Nu a spus chiar răsturnați-vă liderii, dar cu siguranță a încurajat ridicarea maselor”, a declarat Glaser citată de The Guardian.