Purtătorul de cuvânt al Misiunii Chinei în Uniunea Europeană consideră noua foaie de parcurs a Alianței Atlantice "plină de părtiniri ideologice și evaluări tipice Războiului Rece".
Joi, China a declarat că se opune "ferm" noului Concept Strategic al NATO, pe care îl consideră "plin de părtiniri ideologice și de evaluări tipice Războiului Rece" și a denunțat că "atacă și defăimează cu răutate China", .
"Treizeci de ani mai târziu, NATO își continuă încă tactica de a crea inamici și de a stimula confruntarea blocurilor. Acest nou Concept Strategic atacă și defăimează cu răutate China. Vom oferi răspunsuri ferme și hotărâte oricărui act care ne subminează interesele", a spus într-un comunicat purtătorul de cuvânt al Misiunii Chinei în Uniunea Europeană, potrivit El Periódico.
Noul Concept Strategic al Alianței aprobat miercuri la Madrid avertizează că China "contestă interesele, securitatea și valorile noastre".
Potrivit purtătorului de cuvânt, NATO este "o rămășiță a Războiului Rece" care, "treizeci de ani mai târziu, încă nu și-a abandonat modul de gândire sau tactica de a-și crea inamici sau de a înfrunta blocuri. Noul său concept strategic afirmă că alte țări prezintă provocări, dar Alianța este cea care creează probleme în întreaga lume".
"NATO se autoproclamă o organizație defensivă care pledează pentru ordinea internațională bazată pe reguli, dar a ocolit Consiliul de Securitate al ONU și a purtat războaie împotriva statelor suverane", a spus el.
Purtătorul de cuvânt subliniază că Alianța a declarat că zona sa de apărare nu va depăși Atlanticul de Nord, dar că "în ultimii ani, și-a arătat puterea în regiunea Asia-Pacific, încercând să provoace o confruntare între blocuri așa cum a făcut în Europa".
"Cine contestă securitatea globală și subminează pacea mondială? Există vreun război sau conflict în acești ani în care NATO nu a fost implicată?", a adăugat purtătorul de cuvânt.
În ochii Beijingului, China urmează o politică externă "independentă, pașnică" și este "un contributor la dezvoltarea globală și un apărător al ordinii internaționale".
"China nu a început niciodată un război şi nu a invadat alte ţări. Nu ne amestecăm în afacerile interne ale altora, nu exportăm ideologie şi nici nu impunem sancţiuni unilaterale", a spus purtătorul de cuvânt.
În plus, oficialul a îndemnat NATO să înceteze "să provoace confruntări prin trasarea unor linii ideologice", "să abandoneze mentalitatea Războiului Rece" și să înceteze "să denigreze" China.
"Întrucât NATO poziționează China ca fiind un 'provocator sistemic', trebuie să acordăm o atenție deosebită și să răspundem într-o manieră coordonată. Vom oferi răspunsuri ferme și puternice oricărui act care subminează interesele Chinei', a asigurat purtătorul de cuvânt.
Traducerea: Rodezia Costea/rcostea/czaharia