Începând de duminică, persoanele care doresc să cumpere un smartphone în China sunt obligate să se înregistreze prin recunoașterea facială iar datele lor să fie păstrate ca corespondente numărului de telefon.

Cu o măsură suplimentară pentru a controla mai bine cyberspațiul, guvernul chinez publicase, în septembrie, o directivă destinată să „păstreze drepturile legitime și interesele cetățenilor” în mediul online, extinzând înregistrarea lor sub identitatea reală.

Directiva prevede ca operatorii telefonici să „utilizeze inteligența artificială și toate mijloacele tehnice posibile” pentru a se asigura de identitatea reală a cumpărătorilor unui număr de telefon, scrie Express.
Astfel, cumpărătorii vor putea fi înregistrați în timp ce întorc capul și clipesc, a explicat un reprezentant al China Unicom.

Directiva din septembrie prevede, de asemenea, „să continue creșterea supravegherii și inspecțiilor” pentru a asigura respectarea cerinței de înregistrare a identității reale.

Deși această înregistrare sub identitate reală este în vigoare încă din 2013, utilizarea inteligenței artificiale și a recunoașterii faciale este o măsură nouă în acest domeniu.

Pe Internet, utilizatorii au reacționat cu sentimente de îngrijorare, temându-se că datele lor biometrice nu fie transmise altor entități sau vândute. „Control, control și mai mult control”, a scris un utilizator pe Weibo, echivalentul chinez al Twitter.

Weibo este obligat să înregistreze identitatea reală a utilizatorilor săi din 2012. Guvernul chinez monitorizează din ce în ce mai mult rețelele de socializare pentru, afirmă oficialii, „promovarea unei dezvoltări sănătoase și ordonate a Internetului și protejării securității statului și a interesului public.