China a câștigat un mare RĂZBOI. SUA au făcut ANUNȚUL care SCHIMBĂ VIITORUL lumii
- Adrian Dumitru
- 13 martie 2018, 15:51
SUA au anunțat că unul dintre cele mai mari războaie pe care China le poartă a fost câștigat, iar rezultatele deja au apărut. China, care este cel mai mare poluator mondial, ''este pe cale să câştige războiul împotriva poluării'' atmosferice şi să marcheze creşterea speranţei de viaţă cu mai mult de doi ani, se arată într-un studiu american publicat marţi, potrivit AFP.
Pornind de la datele colectate cu ajutorul a 200 de instrumente de măsurare amplasate pe teritoriul întregii ţări, Universitatea din Chicago a calculat că rata particulelor fine, foarte nocive pentru sănătate, a scăzut cu 32% în perioada 2013-2017.
Dacă această tendinţă se va menţine, speranţa medie de viaţă a chinezilor va creşte cu 2,4 ani, potrivit studiului. Particulele fine (PM 2,5) sunt considerate factor de risc în bolile cardiovasculare şi respiratorii precum şi în cancer, menționeză Agerpres.
''Nu există exemplul unei ţări care să fi reuşit reducerea atât de rapidă a poluării atmosferice. Este remarcabil'', a declarat pentru AFP Michael Greenstone, conducătorul studiului realizat de Institutul de politică energetică a Universităţii din Chicago.
Prin comparaţie, Statele Unite a avut nevoie de mai mult de zece ani pentru a ajunge la o îmbunătăţire comparabilă după adoptarea unei legi privind calitatea aerului în 1970.
''Cei patru ani care au trecut demonstrează că lucrurile se pot schimba, rapid chiar, dacă există voinţă politică'', spune Michael Greenstone.
Sub presiunea opiniei publice, regimul comunist a lansat în 2013 un plan împotriva poluării destinat reducerii cu un sfert a concentraţiei particulelor fine în anumite regiuni esenţiale cum ar fi în proximitatea Beijingului sau Shanghai.
''China nu este considerată o ţară democratică şi cu toate acestea constatăm că guvernul a trebuit să ia măsuri pe care opinia publică le-a solicitat'', a adăugat autorul studiului.
Politica antipoluare a avut şi un cost economic şi social, iar autorităţile au dispus închiderea a mii de fabrici situate prea aproape de centrul oraşului.
De asemenea, la sfârşitul anului 2017, autorităţile au decretat stoparea încălzirii pe bază de cărbuni, principala sursă de energie în China, în regiunile din nordul ţării, înainte chiar ca sistemele pe gaz să fie instalate. Şcolile din provincia Hebei (în nord) au fost nevoie să-şi desfăşoare cursurile în curte, unde temperatura nu era atât de scăzută ca în interior, precizează AFP.
Iarna, când de obicei nivelul de poluare este foarte mare în nordul Chinei, a fost relativ nepoluată anula acesta. Cu toate acestea, un val de poluare a afectat Beijing marţi, cu un nivel de particule fine de peste 300 de micrograme pe m3, de 12 ori peste norma recomandată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).