Președintele Xi Jinping a transmis într-o reuniune a liderilor de vârf ai Chinei că țara sa ar trebui să respecte cu strictețe politica zero Covid și a avertizat că, dacă cetățenii și autoritățile nu vor face acest lucru, vor urma consecințe economice semnificative. Oficialii au cerut populației să se unească în spatele deciziilor comitetului central al Partidului Comunist Chinez și să „lupte cu hotărâre” împotriva celor care pun la îndoială politicile de control a coronavirusului.
Președintele Chinei a condus, joi, o reuniune a liderilor de top chinezi, în care a subliniat că țara sa ar trebui „să se țină” de politica zero-Covid, prin intermediul căreia autoritățile încearcă să țină cazurile de îmbolnăvire cu coronavirus sub control.
Spre deosebire de o întâlnire similară care a avut loc în luna martie, nu s-a făcut referire la modul în care măsurile de control ar trebui să reducă pe cât posibil impactul asupra economiei, a declarat Ting Lu, economist șef pentru China la banca japoneză de investiții Nomura.
China e determinată să câștige lupta împotriva COVID-19
În cadrul reuniunii de joi s-a discutat despre modul în care relaxarea măsurilor de prevenire și control a virusului ar conduce la infecții pe scară largă, boli grave și decese, în timp ce economia și siguranța și sănătatea oamenilor ar fi grav afectate.
„Am câștigat bătălia pentru a apăra Wuhan și putem câștiga cu siguranță bătălia pentru a apăra Shanghai”, se arată în stenograma oficială a reuniunii în limba chineză, tradusă de CNBC.
Comentariile ar trebui analizate în contextul reuniunii Politburo de vinerea trecută și privite mai mult ca o încercare de a unifica țara în jurul politicii zero-Covid, a declarat Bruce Pang, șeful departamentului de cercetare macro și strategică de la China Renaissance, manager de fonduri și bancă de investiții.
„Investitorii nu ar trebui să suprainterpreteze sau să ignore niciuna dintre ele”, a mai spus Bruce Pang.
Politica zero-Covid salvează sute de mii de oameni de la îmbolnăvire
China continuă să se confrunte cu cea mai gravă epidemie de coronavirus de la începutul anului 2020. Capitala Beijing, metropola sud-estică Shanghai și mai multe orașe mai mici au suspendat o mare parte din afacerile locale și au impus restricții de călătorie, determinând băncile de investiții să reducă așteptările privind creșterea economică.
Centrul pentru controlul și prevenirea bolilor din China a publicat un studiu în noiembrie, potrivit căruia trecerea la strategia de „coexistență” a altor țări ar duce probabil la sute de mii de cazuri zilnice de boală și ar devasta sistemul medical național.
„Pentru noi, punctul critic este cât de dispuși vor dori să fie să încerce să implementeze politica zero-Covid într-o manieră mai practică”, a declarat Pierre Hoebrechts, director de investiții la Arowana Asset Management, cu sediul în Hong Kong. El a spus că printre soluțiile potențiale se numără o mai mare utilizare a carantinei la domiciliu și testarea la domiciliu, mai degrabă decât în instalații centralizate.
„Oamenii critică politica, ceea ce cred că este o abordare greșită. Dacă punerea în aplicare a politicii zero-Covid poate fi îmbunătățită, toată lumea profită de pe urma ei”, a spus el.
Perioada de carantină a fost scurtată
La începutul acestei săptămâni, orașul Beijing a redus cu patru zile perioada de carantină pentru călătorii internaționali care vin în oraș. Numărul de noi cazuri zilnice de Covid-19 în China continentală a scăzut semnificativ în ultimele zile.
Pentru miercuri, Comisia Națională de Sănătate a raportat 356 de cazuri noi cu simptome, majoritatea în Shanghai, urmat de Beijing cu 55 de cazuri. În Statele Unite, la data de 27 aprilie, media mobilă pe șapte zile a numărului de cazuri noi era de 53.133 - în creștere cu 25,2% față de săptămâna precedentă.
Rămâne, totuși, neclar cât de repede vor putea reveni la programul normal de activitate societățile comerciale.