China declară că a remis marți o „puternică” notă de protest Statelor Unite, după ce Washingtonul și doi aliați cheie ai acestuia au acuzat Beijingul că se află în spatele unei serii de atacuri cibernetice la adresa parlamentarilor și a instituțiilor democratice cheie, conform Insider Paper.
China respinge acuzațiile de hacking
Într-o serie de acuzații publice detaliate și neobișnuite împotriva Chinei - Statele Unite, Marea Britanie și Noua Zeelandă au descris o serie de atacuri cibernetice de pe parcursul ultimului deceniu sau chiar mai mult, ca fiind un efort concertat al Beijingul de a obține informații critice despre acestea.
Ca răspuns, China a insistat marți că „se opune și reprimă toate formele de atacuri cibernetice” și a acuzat Statele Unite că folosesc alianța de spionaj FiveEyes „pentru a compila și difuza informații false despre amenințările hackerilor chinezi”.
„China se opune ferm acestui lucru, și a făcut demersuri puternice cu Statele Unite și cu alte părți relevante pentru a le combate”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Lin Jian.
Beijingul, a avertizat el, „va lua măsurile necesare pentru a proteja drepturile și interesele legitime ale Chinei”.
O prolifică operațiune de hacking de 14 ani
Acuzația Washingtonului de luni a detaliat ceea ce a numit o „operațiune globală prolifică de hacking” de 14 ani, menită să ajute „spionajul economic și obiectivele de informații externe” ale Chinei.
Procurorul general adjunct Lisa Monaco a declarat luni că respectiva campanie a implicat trimiterea a peste 10.000 de e-mailuri, vizând companii din SUA și din străinătate, politicieni, candidați la diferite funcții și jurnaliști.
Washingtonul a spus că o unitate, numită APT31, s-a aflat în spatele atacurilor, descriindu-le ca un „program de spionaj cibernetic” condus de puternicul Minister al Securității de Stat al Chinei din orașul central Wuhan. SUA a acuzat șapte presupuși hackeri pentru rolul lor în obținerea accesului la „conturi de e-mail, conturi de stocare în cloud și înregistrări ale apelurilor telefonice”, a spus Departamentul de Justiție, monitorizând unele conturi de „ani”.
Marea Britanie acuză la rândul său hacking-ul Chinei
Câteva ore mai târziu, Londra a spus că, în perioada 2021-2022, același grup APT31 a vizat conturile parlamentarilor britanici, inclusiv mulți care au criticat politicile Beijingului.
Având în vedere că Marea Britanie se așteaptă să organizeze alegeri generale în câteva luni, viceprim-ministrul Marii Britanii Oliver Dowden a făcut, de asemenea, un anunț șocant că „o entitate afiliată statului chinez” a „compromis” probabil Comisia Electorală a țării.
El a spus că ambele campanii împotriva parlamentarilor și a Biroului Electoral, deși reprezintă o „amenințare reală și gravă”, au fost în cele din urmă dejucate.
„Nu va afecta modul în care oamenii se înregistrează, votează sau participă în alt mod la procesele democratice”, a spus Dowden.
APT31 supus sancțiunilor britanice
Două persoane și o companie legate de APT31 au fost lovite de sancțiuni din Regatul Unit.
Marea Britanie a declarat marți mai târziu că l-a convocat pe reprezentantul superior al Chinei la Londra pentru a condamna seria de atacuri cibernetice puse pe seama hackerilor legați de Beijing.
Foreign Commonwealth and Development Office (FCDO) din Londra a precizat într-o declarație că „guvernul Regatului Unit nu va tolera o astfel de activitate amenințătoare”.
„FCDO a stabilit condamnarea fără echivoc de către guvern a organizațiilor și indivizilor afiliate statului chinez care desfășoară activități cibernetice rău intenționate, împotriva instituțiilor democratice și a parlamentarilor din Regatul Unit”, se arată în declarație.
A treia țară care acuză China de hacking
În propriul anunț, Noua Zeelandă a declarat marți că Biroul său de consiliere parlamentară, care elaborează și publică legi, a fost compromis în aceeași perioadă.
Noua Zeelandă, în mod normal unul dintre cei mai puternici susținători ai Chinei din Vest, a dat vina pe „grupul sponsorizat de statul” chinez APT40 pentru atac.
Recent prim-ministrul de centru-dreapta Christopher Luxon a recunoscut că a fost un „pas mare” să dai vina pe China, cel mai mare partener comercial al țării sale, pentru atacul cibernetic .
Ministrul de externe al Noii Zeelande, Winston Peters, a declarat că a dat instrucțiuni diplomaților să „vorbească astăzi cu ambasadorul chinez, să ne expună poziția și să ne exprime preocupările”.
„Această conversație a avut loc deja”, a spus el.
Națiunile occidentale arată cu degetul spre China
În ultimii ani, națiunile occidentale au fost din ce în ce mai dispuse să expună operațiunile cibernetice rău intenționate și să arate cu degetul către guvernele străine, în special China, Rusia, Coreea de Nord și Iran.
Atât Rusia, cât și China au fost acuzate că folosesc grupări afiliate pentru a efectua atacuri cibernetice, ceea ce face atribuirea mai dificilă.
Deputatul conservator Iain Duncan Smith, unul dintre parlamentarii britanici vizați, a declarat că Beijingul ar trebui etichetat ca o amenințare pentru țară. El a fost unul dintre cei câțiva parlamentari britanici sancționați de China în 2021 din cauza criticilor aduse abuzurilor drepturilor omului împotriva minorității uigure din China și Hong Kong.
Operațiuni cibernetice vaste
Marea Britanie și Statele Unite ale Americii operează propriile operațiuni cibernetice vaste, deși rareori le recunosc în public.
Cele două națiuni, împreună cu Noua Zeelandă, Australia și Canada fac parte din rețeaua de partajare a informațiilor FiveEyes.
Beijingul a acuzat marți Statele Unite de propria campanie de spionaj cibernetic.
„Agențiile relevante de securitate cibernetică chineză au lansat o serie de rapoarte despre atacurile cibernetice ale guvernului SUA împotriva Chinei și a altor țări, dar guvernul SUA s-a făcut întotdeauna că nu ar ști despre ce este vorba”, a spus Lin.