Evenimentul Zilei > International > China lansează cel mai crunt avertisment: Cine îndrăznește să atace China se va lovi de Marele Zid de Oțel
China lansează cel mai crunt avertisment: Cine îndrăznește să atace China se va lovi de Marele Zid de Oțel

China lansează cel mai crunt avertisment: Cine îndrăznește să atace China se va lovi de Marele Zid de Oțel

Președintele Xi Jinping a avertizat că orice „forță străină” care încearcă să intimideze sau să asuprească China „va avea capul plin de sânge după ce se va lovi de Marele Zid de Oțel”.
China a celebrat împlinirea a 100 de ani de la înființarea Partidului Comunist, iar președintele Xi Jinping n-a pierdut ocazia să atace Occidentul, spunând că poporul chinez nu va mai accepta să fie intimidat şi asuprit.
În acest context, preşedintele Xi Jinping a spus: „Nu am agresat, oprimat sau subjugat niciodată oamenii din nicio altă țară și nu vom face asta niciodată. În același fel, nu vom permite niciodată forței străine să ne intimideze şi să ne asuprească”.

Xi Jinping a declarat orice străin va capul plin de sânge când se va lovi de Marele  Zid de Oțel

S-a terminat cu veacul de invazii și subdezvoltare, a spus liderul chinez, aluzie către Războaiele Opiumului din secolul al XIX-lea și invazia japoneză din Al Doilea Război Mondial.

Acest lucru vine pe fondul înrăutățirii relațiilor dintre China și Statele Unite și la scurt timp după ce Armata Populară de Eliberare s-a confruntat cu trupele indiene la granița disputată din regiunea Ladakh.

Măreția Chinei este, istoric, inevitabilă și această țară nu va mai fi „atacată, oprimată și subjugată” de țări străine, a proclamat Xi Jingping.

„Oricine îndrăznește să încerce asta, se va izbi sângeros cu capul de un mare zid de oțel ridicat de peste 1,4 miliarde de chinezi”, a spus Xi Jinping într-un discurs rostit în limba chineză, dar a cărui traducere ulterioară în limba engleză, transmisă de guvern, a părut să aibă un ton mai ponderat. Liderul de la Beijing a spus că deși China va primi „sugestii utile” din partea altor guverne, nu va accepta „predici pe un ton superior”.

O nouă China nu poate exista fără partid

Xi a mai spus că succesul Chinei depinde de Partid și „orice încercare de a separa Partidul de poporul chinez sau de a-i instiga pe oameni împotriva Partidului va eșua”.

Aşa cum era de aşteptat, Xi Jining  a ținut un discurs cu puternice accente naționaliste, în care a afirmat că numai partidul comunist poate asigura stabilitatea constantă a Chinei, iar orice încercare de a-l separa de țară va eșua. „Fără PartidulComunist, nu va exista o nouă China”, a proclamat Xi în aplauze și urale furtunoase.

El a adăugat că partidul trebuie să mențină conducerea absolută asupra armatei sale, Armata Populară de Eliberare: „Vom lua măsuri cuprinzătoare pentru a spori loialitatea politică a forțelor armate, pentru a le consolida prin reformă și tehnologie și formarea personalului competent”, a spus el.

Xi a mai anunțat că partidul și-a îndeplinit obiectivul centenar de a crea o „societate moderat prosperă” în China. „Acum ne îndreptăm  cu pași încrezători spre cel de-al doilea obiectiv centenar, acela de a face din China o mare țară socialistă, modernă din toate punctele de vedere”, a declarat Xi.

Liderul chinez a promis să pună capăt definitiv „independenței” Taiwanului

În ceea ce privește Taiwanului, insula autonomă care se guvernează după principii democratice, dar pe care guvernul chinez o consideră teritoriul său, Xi a declarat că „reunificarea” acesteia cu partea continentală face parte din „misiunea istorică” a Partidului Comunist. Liderul chinez a promis să pună capăt definitiv „independenței” Taiwanului. Xi nu a exclus folosirea forței în eforturile de a „reunifica” Taiwanul cu partea continentală, iar acum, deși nu a făcut amenințări similare, liderul chinez a cerut ca forțele armate ale țării să fie pregătite la „standarde de clasă mondială”.

„Trebuie să accelerăm modernizarea apărării naționale și a forțelor armate”, a spus Xi Jinping. La rândul său, Taiwanul nu a întârziat să răspundă discursului lui Xi: Taipeiul a anunțat că hotărârea sa de a proteja suveranitatea și democrația insulei rămâne „de nezdruncinat”.

Despre situaţia din Hong Kong

Într-un moment în care libertățile civile din Hong Kong sunt din ce în ce mai amenințate de noua legislație privind securitatea națională adoptată de Beijing, Xi a declarat joi că „stabilitatea socială” trebuie menținută în principalul centru financiar, la fel și „suveranitatea (și) securitatea” Chinei.

Marșul anual pro-democrație din Hong Kong, care în mod tradițional se ținea la 1 iulie, a fost anulat joi pentru prima dată în 18 ani.  Mii de polițiști au patrulat, în schimb, pe străzile orașului pentru a depista orice semn de disidență.

„Nimeni nu ar trebui să subestimeze marea hotărâre, voința puternică și capacitatea extraordinară a poporului chinez de a-și apăra suveranitatea națională și integritatea teritorială”, a punctat liderul de la Beijing, relatează msn.