Potrivit actului de acuzare, polițistul ar fi strâns, începând cu 2018, informații cu privire la activitățile comunității tibetane pe teritoriul american.
Numai spionaj în favoarea Chinei în rândurile NYPD mai lipsea, în condițiile în care tensiunile între Washington și Beijing se află la un nivel istoric.
Un polițist din New York, de origine tibetană, a fost inculpat, luni, pentru spionaj în favoarea guvernului chinez. Autoritățile americane îl acuză în special că a strâns informații despre activitățile comunității tibetane din New York.
Părinții , membri ai Partidului Comunist Chinez
Ofițerul de poliție în cauză lucra la o secție din Queens și, potrivit rechizitoriului, bărbatul a fost „pilotat de membrii consulatului chinez din New York”.
Prin contactele sale cu comunitatea tibetană, polițistul, în vârstă de 33 de ani a adunat, între 2018 și 2020, informații despre activitățile acestei comunități și a identificat surse potențiale de informații.
Născut în China, el a obținut zil politic în Statele Unite, susținând că a fost torturat de autoritățile chineze din cauza originilor sale tibetane.
Cu toate acestea autorităților americane a arătat că ambii părinți ai lui erau membri ai Partidului Comunist Chinez.
Tot conform rechizitoriului, cel care este și ofițer de rezervă în armata SUA a permis, de asemenea, membrilor consulatului chinez să fie invitați la evenimente organizate de poliția din New York. Autoritățile chineze l-ar fi plătit cu zeci de mii de dolari în schimbul serviciilor sale.
În total au fost aduse patru capete de acuzare împotriva ofițerului de poliție, între care înrolarea în serviciul unei țări străine pe teritoriul Statelor Unite, declarații false și obstrucționarea funcționării unui serviciu public.
Polițistul a fost adus în fața unui judecător, luni, și dus în arest, a spus un purtător de cuvânt al procurorului federal din Brooklyn. În prezent este suspendat fără soldă, potrivit unui purtător de cuvânt al Poliției din New York.
„Dacă este confirmat de o instanță”, cazul „ar arăta că Partidul Comunist Chinez este angajat în operațiuni calomnioase pentru a contracara orice opoziție, nu numai în Tibet (...), dar peste tot în lume”, a reacționat International Campaign for Tibet, asociație pentru apărarea drepturilor tibetane.
După ce a lăsat Tibetul să funcționeze în autonomie între anii 1912 și 1950, Beijingul a reluat controlul asupra acestui teritoriu, în 1951. Liderul spiritual al tibetanilor, Dalai Lama, a luat calea exilului din 1959.