China amenință și Tibetul. „Infiltrare în spatele liniilor inamice”

China amenință și Tibetul. „Infiltrare în spatele liniilor inamice”

De câteva săptămâni, tensiunile dintre China și India au crescut, cele două țări consolidându-și pozițiile militare de-a lungul Liniei actuale de control care face obiectul unor diferendumuri teritoriale.

Disputa privind o frontieră comună cu Himalaya a culminat cu războiul sino-indian din 1962, care însă nu a rezolvat situația.

Noile tensiuni dintre China și India sunt concentrate în special în regiunile Ladakh și cele din platoul Doklam.

„Vreau să dau asigurări că în niciun caz nu vom permite ca mândria Indiei să fie rănită”, a declarat ministrul indian al Apărării, Rajnath Singh, într-un interviu televizat, pe 30 mai.

Ne puteți urmări și pe Google News

„India a urmat o politică clară de menținere a relațiilor bune cu țările vecine. Aceasta nu este o abordare nouă”, a continuat el, subliniind că New Delhi lucrează pentru a se asigura că tensiunile cu Beijingul „nu escaladează”.  El a adăugat că „negocierile sunt în curs între cele două țări la nivel diplomatic și militar”.

Numai că, la Beijing, presa apropiată de Partidul Comunist Chinez nu a încercat să reducă din tensiuni. Cotidianul „Global Times” a dat detalii despre arsenalul desfășurat de Armata Populară de Eliberare (PLA) pentru a „înfrunta amenințarea frontalieră” din Himalaya.

După la incidentele de pe Platoul Doklam (în 2017, cu forțele indiene), armata chineză „și-a îmbunătățit arsenalul cu arme precum tancul de tip 15, elicopterul Z-20 (care este foarte asemănător cu Sikorsky S-70C2), și drona GJ-2.

„Aceste arme trebui să-i ofere Chinei avantajul în conflictele aflate la o altitudine mare”, a argumentat cotidianul, la 31 mai, citând și tunul automotor PCL-181, care a intrat recent în serviciu.

Inventarul armelor desfășurate în regiune nu este o noutate. În schimb, organizarea de exerciții militare, nu departe de sectorul aflat sub tensiuni,  este un mesaj nou.

Și tocmai acest lucru  făcut PLA, în munții Tanggula, situași în partea de est a regiunii Tibet, chiar dacă locul unde au fost ținute exercițiile este la câteva sute de kilometri de Ladakh și Platoul Doklam, aceste manevre, organizate de Comandamentul Militar Tibet al PLA, sunt destul de explicite în contextul actual, scrie Opex 360.

Potrivit Global Times, care a raportat aceste informații marți, scenariul a inclus trimiterea de trupe într-o zonă aflată la o altitudine de 4.700 de metri deasupra nivelului mării, peste noapte, pentru exerciții de infiltrare în spatele „liniilor inamice”.

Provocarea a fost și testarea anumitor echipamente puse în funcțiune recent.

„După ce au întâlnit obstacole defensive construite de inamic, cercetașii au trimis drone și au aruncat explozibili pentru a-i elimina. S-au angajat în luptă când s-au apropiat de țintă, pentru care au trimis o unitate de trăgători de elită (…) și o echipă  pentru a distruge vehicule blindate ușoare inamice cu rachete antitank”, a scris Global Times.

Totul s-a terminat cu „un asalt final contra cartierului general inamic”. „Peste 2.000 de muniții, din care proiectile de mortier, aruncătoare de grenade și rachete, au fost trase în timpul exercițiului”, a declarat un ofițer al postului public de televiziune CCTV.

„Infiltrarea noaptea în spatele liniilor inamice și lansarea unui atac asupra unui centru de comandă pot câștiga eficient un conflict limitat grație unei singure operațiuni”, a declarat un fost ofițer al PLA,  solicitat de Global Times, care nu a omis să evoce, în concluzie, situația tensionată dintre China și India.

Foto> Opex 360