China începe să foreze una dintre cele mai adânci găuri în Pământ. Caută bogățiile planetei la 11.100 m adâncime

China începe să foreze una dintre cele mai adânci găuri în Pământ. Caută bogățiile planetei la 11.100 m adâncime

Un proiect îndrăzneț, salutat de mass-media de stat chineză drept „un punct de reper în explorarea profundă a Pământului” a început. Proiectul își propune să studieze zonele planetei adânci, implică forarea celui mai adânc puț din China. Proiectul este condus de cel mai mare producător de petrol și gaze din țară - China National Petroleum Corporation.

Conducerea de stat chineză speră că această inițiativă va scoate la iveală resurse minerale și energetice bogate în regiunea bogată în petrol. Forajul este efectuat în Bazinul Tarim din interiorul deșertului Taklamakan, situat în regiunea de nord-vest a țării, Xinjiang. Dacă reușește, sonda de explorare  va oferi oamenilor de știință posibilitatea de a studia structura internă și evoluția planetei.

Se așteaptă ca oamenii de știință să prenetreze peste 10 straturi continentale, deoarece forajul este planificat să atingă o adâncime de 11.100 de metri, potrivit agenției de presă de stat chineze Xinhua. Pentru a face acest lucru, vor folosi o instalație specială de 82 de metri. Instalație de foraj automată cu o greutate de peste 2.000 de tone și capabilă să reziste până la 200 C temperatură și presiune atmosferică ridicată. Proiectul este de așteptat să fie finalizat în aproximativ 15 luni. Până atunci, oamenii de știință cred că vor fi atins sistemul cretacic din scoarța terestră, un grup de roci stratificate care datează cu 145 de milioane de ani în urmă.

Dacă reușește, sonda de explorare profundă le va oferi oamenilor de știință posibilitatea de a studia structura internă și evoluția planetei, precum și de a furniza date pentru cercetarea geoștiințifică, a spus organizația într-un comunicat. Această explorare adâncă a Pământului face parte din eforturile Chinei de a explora noi frontiere atât în spațiu, cât și sub suprafața planetei, susținută de președintele chinez Xi Jinping. Separat, Xi Jingping a subliniat, de asemenea, importanța creșterii aprovizionării interne cu energie.

Ne puteți urmări și pe Google News

Într-un alt îndemn pentru căutarea resurselor naturale în granițele națiunii, Wang Guanghua, ministrul resurselor naturale al Chinei, a declarat în ianuarie că țara sa trebuie să facă totul pentru a „asigura securitatea resurselor interne” atunci când se confruntă cu „circumstanțe speciale”, cum ar fi tensiunile geopolitice.

Baza Tarim, loc bun pentru a căuta resurse naturale

Huang Shaoying, inginer de la Institutul de Explorare și Dezvoltare de la Petrochina Tarim Oilfield Company, a declarat presei locale la mijlocul lunii mai: „Rezervele dovedite de petrol și gaze din bazinul Tarim sunt echivalente cu peste 5 miliarde de tone, iar explorarea actuală este de doar aproximativ 32 la sută”.

Oamenii de știință care participă la proiect se confruntă cu o provocare majoră. Sun Jinsheng, om de știință la Academia Chineză de Inginerie, a declarat pentru Xinhua: „Dificultatea de construcție a proiectului de foraj poate fi comparată cu un camion uriaș care merge pe două cabluri subțiri de oțel”. Dificultățile nu sunt reprezentate doar de presiunea atmosferică de 1300 mai mare decât la nivelul suprafeței sau de căldura care se va găsi în adâncul planetei - ci și de mediul dur din jurul taberei în care sunt localizați oamenii de știință. Deșertul în care se creează gaura este cel mai mare și cel mai uscat, fiind situat în întregime în granițele Chinei.

Cu toate acestea, Rusia deține în prezent recordul pentru cea mai adâncă gaură făcută de om, după ce a excavat 12.262 de metri pentru forajul Kola Superdeep.