„China încearcă să pirateze tot ce mișcă în America”

„China încearcă să pirateze tot ce mișcă în America”

Candidata cu cele mai multe şanse la nominalizarea democrată pentru preşedinţia SUA, Hillary Clinton, a acuzat, ieri, China că fură secrete comerciale şi „cantităţi uriaşe de informaţii guvernamentale" şi că încearcă „să pirateze tot ce nu mişcă în America".

Declaraţiile ei referitoare la China par să fie mult mai dure decât cele la care recurge în mod obişnuit administraţia preşedintelui Barack Obama, remarcă Reuters, potrivit Agerpres.

Luând cuvântul la un eveniment de campanie în New Hampshire, Clinton a spus că doreşte să vadă o creştere paşnică a Chinei. "Dar trebuie să fim foarte vigilenţi, armata Chinei se dezvoltă foarte rapid, creează instalaţii militare care ameninţă din nou ţări cu care noi avem tratate, cum este cazul Filipinelor, deoarece (China) construieşte pe teritorii disputate", a spus Clinton, care a fost secretar de stat al SUA între 2009 şi 2013.

"Totodată, ei încearcă să pirateze tot ce nu mişcă în America. Fură secrete comerciale... de la contractorii din domeniul apărării, fură cantităţi uriaşe de informaţii guvernamentale, în căutarea unui avantaj", a avertizat ea.

AFP aminteşte că, în iunie, directorul serviciilor de informaţii americane, James Clapper, a declarat că Republica Populară Chineză este "principalul suspect" după o piratare masivă care a afectat datele personale a câtorva milioane de funcţionari guvernamentali americani. Beijingul a calificat aceste acuzaţii drept "absurde".

La evenimentul de campanie de sâmbătă, Clinton a vorbit şi despre negocierile în curs pe tema programului nuclear iranian şi a avut câteva cuvinte dure şi la adresa Teheranului. Ea a spus că, inclusiv în eventualitatea unui acord cu Iranul, "agresivitatea (Teheranului) nu se va sfârşi" şi Iranul va rămâne principalul stat sponsor al terorismului. Politiciana democrată şi-a exprimat speranţa că va fi încheiat "un acord ferm şi verificabil" la negocierile care au loc la Viena între marile puteri şi Iran.

Chiar şi în cazul în care va exista un acord, Iranul "va continua să fie principalul stat sponsor al terorismului. Vor continua să destabilizeze guvernele din regiune şi dincolo de ea. Vor continua să-şi folosească agenţii, precum Hezbollah. Şi vor continua să fie o ameninţare existenţială la adresa Israelului".

În ceea ce priveşte relaţiile Americii cu Rusia, Clinton a spus că SUA trebuie să fie "mult mai inteligente" în modul în care tratează ambiţiile teritoriale ale preşedintelui rus Vladimir Putin. Clinton consideră că acţiunile lui Putin de a extinde frontierele Rusiei, cum a fost anexarea de anul trecut a peninsulei ucrainene Crimeea, reprezintă o provocare pentru SUA.