China încearcă să enerveze Marea Britanie cu un videoclip ironic intitulat „No Time to Die Laughing” . Șeful MI6 le mulțumește pentru „interesul acordat și pentru publicitatea gratuită”

Șeful MI6 a mulțumit agenției de presă de stat a Chinei pentru „publicitate gratuită” după ce a postat o reclamă care copiază filmele în care apare James Bond și prin care își bate joc de interesul acordat de comunitățile de informații vestice asupra amenințărilor reprezentate de Beijing.

MI6 mulțumește Chinei

Reacția șefului MI6, Richard Moore, a apărut joi în timp ce China și Marea Britanie se confruntă cu privire la tratamentul pe care Beijingul îl oferă minorității sale uigure și a autoritarismului folosit în Hong Kong. Moore a spus anterior că adaptarea la ascensiunea Chinei este „prioritatea cea mai mare” a serviciului de spionaj și a avertizat despre „capcanele pentru datorii, expunerea datelor și vulnerabilitatea la constrângerea politică” a Chinei.

„Capcanele datoriilor” se referă la extragerea de către China a concesiunilor, cum ar fi utilizarea porturilor din țările care se înscriu la inițiativa sa de infrastructură soft-power atunci când nu plătesc împrumuturile.

Într-un tweet ironic, agenția de presă de stat, Xinhua, a declarat că a descoperit un videoclip despre o întâlnire secretă între spioni britanici și americani, după ce Moore a plasat Beijingul mai sus pe agenda MI6. Clipul, intitulat No Time to Die Laughing, a prezentat doi actori chinezi interpretând spioni britanici, numiți James Pond și Black Window.

Ca răspuns, Moore a postat pe Twitter: „Vă mulțumesc pentru interes (și pentru publicitatea gratuită neașteptată!)” El a postat un link către un discurs pe care l-a ținut în noiembrie, în care a spus cum China a căutat să „exploateze natura deschisă” a societății britanice și să „distorsioneze discursul public și luarea deciziilor politice pe tot globul”.

Mesajul din spatele videoclipului chinez

În cele patru minute și jumătate ale acelui clip, cei doi actori îmbrăcați elegant intră într-un castel și încep să discute un dosar despre tacticile de spionaj chineze, doar pentru a realiza că ziarele se referă la Statele Unite. Pond – cu numele de cod Agent 0.07 – dezvăluie apoi „capcana fictivă a datoriilor chineze și capcana de date” ca o scuză „patetică” pentru a obține mai multe fonduri pentru informațiile britanice. Într-un apel cu un aparent agent CIA, Pond află că SUA i-au interceptat telefonul mobil.

El este avertizat să nu cumpere un model realizat de compania chineză sancționată Huawei, înainte de a primi un telefon nou de la CIA. „Este periculos să fii dușmanul Americii”, spune Pond. „Dar a fi prietenul Americii este fatal.”

Anul trecut, Marea Britanie a provocat indignare în China, după ce a blocat compania de telecomunicații Huawei să se implice în lansarea sa 5G, după ce SUA și-au exprimat îngrijorarea privind strategia chineză de spionaj, potrivit The Guardian.