China încearcă să calce în picioare Australia. „Cangurul” rezistă

Atmosfera dintre Canberra și Beiing, care își înmulțește sancțiunile comerciale, ca răzbunare pentru că Australia a cerut o anchetă privind originea epidemiei COVID.

Cărbunele australian nu mai este primit în porturile chineze.

Informația, apărută mai întâi duminică, în paginile cotidianului chinez Global Times, apropiat al partidului comunist, a fost confirmată apoi, cu jumătate de gură de către purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Beijing, Wang Wenbin:

„Autoritățile chineze au luat de curând măsuri potrivite împotriva produselor australiene exportate în China.”

Știrea l-a „tulburat profund” pe Simon Birmingham, ministrul australian al Comerțului. Pe bună dreptate: cărbunele este al doilea produs de export al Australiei, iar Beijingul, care cumpărase anul trecut în valoare de 8,7 miliarde de euro, este unul dintre principalii săi clienți.

Minerals Council of Australia, care reprezintă industria minieră, a făcut apel la guvern să refacă legăturile cu China, scrie Les Echos. Legături devenite din ce în ce mai tensionate de câteva luni bune.

Să nu întrebi China de COVID

China a fost în mod deosebit iritată de apelul premierului Scott Morrison de a se deschide o anchetă indepedentă privind originile pandemiei de COVID, o decizie adoptată în cele din urmă de către Organizația Mondială a Sănătății, în aprilie.

De atunci, sancțiunile comerciale chineze plouă: interzicerea importurilor de carne de vită, acuzații de dumping vizând vinul, creșterea cu 80,5% a taxelor de import la orz. Pentru toate aceste produse, China era principalul client al Australiei.

Ansamblul acestor măsuri ar putea costa economia australiană peste 10 miliarde de euro, chiar dacă efectele nu au început să se simtă.

Pârâtă la OMC

Neputând să ajungă la o înțelegere amiabilă cu Beijingul, Canberra a sesizat miercuri Organizația Mondială a Comerțului (OMC) în privința taxelor vamale asupra orzului, chiar cu riscul de a irita și mai mult China.

Între timp, agricultorii australieni afectați încearcă să găsească alte debușeuri.

Iar producătorii australieni de cărbune speră să scape de stocurile de marfă redirecționându-le către alți clienți, cum ar fi India, Japonia și Vietnamul,

Deocamdată, economia australiană, care se situează pe locul 14 în lume din punctul de vedere al PIB-ului pe cap de locuitor, pare să reziste bine, ca urmare a creșterii cotațiilor la minereul de fier, comentează Les Echos.

Australia de fier

Din exporturile de 100 de miliarde de euro australiene, minereul de fier reprezintă aproape jumătate.

„Excedentul de venituri pe care îl va genera sectorul fierului va acoperi, cred, tot ce s-ar putea pierde în alte părți”, a prezis Bill Evans, economist șef al băncii Westpac. Inclusiv cu pandemia de COVID.

Recesiunea Australiei ar trebui să fie anul acesta mai puțin dramatică decât se prevedea (-2% față de -3%) iar creșterea pe 2021, mai mare (+4% față de +2,8%).